Писането на измислени статии изглежда лесна задача за AI бота

...
Писането на измислени статии изглежда лесна задача за AI бота
Коментари Харесай

ChatGPT започна да пише фалшиви новини


Писането на измислени публикации наподобява лесна задача за AI бота ChatGPT
(снимка: CC0 Public Domain)

Органите на реда в к итайската провинция Гансу задържаха мъж, който употребява AI бота ChatGPT, с цел да написа подправени новинарски публикации. Арестът е осъществен в сходство с настоящото законодателство в страната, което, наред с други неща, не разрешава злоупотребата с невронни мрежи за разпространяване на погрешна информация.

Заподозреният с фамилно име Хонг е упрекнат, че е употребявал бота с изкуствен интелект ChatGPT, с цел да сътвори няколко новинарски публикации за дерайлирането на трен, споделя The Verge. Според публични лица, събитията, разказани в тези материали, не са свързани с действителността.
още по темата
Открити са общо 20 публикации, които показват разнообразни версии на една и съща история, само че сцената се трансформира. Всички публикации са оповестени в платформата за блогове Baijiahao, която е благосъстоятелност на Baidu.

Според изказване на локалната полиция, Хонг е признал, че е употребявал ChatGPT, с цел да пренапише съществуващи новинарски публикации и по този начин да заобиколи филтрите за дублирано наличие. Той генерирал подправени публикации с чатбота, пускал ги в интернет и правел пари от това. Общо подправените публикации на Хонг са гледани повече от 15 000 пъти.

AI ботът ChatGPT е неразрешен в Китай. Жителите на страната би трябвало да употребяват VPN услуги, с цел да взаимодействат с невронната мрежа.

Що се отнася до Хонг, той към този момент е упрекнат в провокиране на спорове. Възможно е по-късно да бъде упрекнат и в нарушение на публичния ред и образуване на вълнения на публични места, като може да получи присъда от 5 до 10 години затвор.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР