Писал съм много за ценообразуването през годините. Наскоро получих молба

...
Писал съм много за ценообразуването през годините. Наскоро получих молба
Коментари Харесай

Играта на цените

Писал съм доста за ценообразуването през годините. Наскоро получих молба да обясня по какъв начин една компания може да усили цените си, без да си проличи. Първата ми реакция беше, че избирам да не разпространявам такива способи, само че откакто се замислих, взех решение, че ще бъде от изгода да предупредя хората по какъв начин някои промени настъпват неусетно.

Същата цена, само че по-малко артикул

Пионери в класическия метод за безшумно повишение на цените са фирмите за хранителни артикули. Например една торба с картофен чипс може да има огромен надпис „ същата ниска цена “, когато в действителност има по-малко картофи като тегло, в сравнение с през вчерашния ден. Доверчивият клиент мисли, че получава добра оферта, а в действителност заплаща повече за по-малко.

Друг метод да се обезпечи по-малко артикул за същата сума пари е посредством понижаване на качеството на производството, нормално посредством аутсорсинг.

Доплащане за добавки, от които всеки има потребност

Смятам, че най-хубавият образец за това е Burger King. Обявената цена е за бургер без сирене, а служителят, който взема поръчката, е подготвен да пита: „ Искате ли сирене? “, защото съвсем всеки го желае към бургера си. Потребителят споделя „ да “, мислейки, че сиренето не е кой знае какъв брой скъпо.

Авиационната промишленост е известна с този метод. Брандовете популяризират ниски цени онлайн и по-късно таксуват в допълнение за всичко, като се изключи резервираното място и въздуха в кабината.

Всекидневни понижения

Това е главната тактика в мебелната промишленост. Доста обекти се пробват да създадат по този начин, че всичко, което купувате, да е с отстъпка, до момента в който в действителност никой в никакъв случай не купува самия продукт на каталожна цена. Тъй като всичко е „ с отстъпка “, фирмите могат да покачат действителната продажна цена и да запазят каталожната, тъй че да наподобява, че клиентът подписва чудесна договорка.

Преминаване към абонаментно ценообразуване

Софтуерната промишленост е възприемала тази тактика неведнъж. Последователните версии на софтуерен артикул нормално имат намаляваща възвръщаемост заради раздути функционалности и странни истински дизайни, достигащи до положение, при което поправянето на един бъг основава различен.

Това стана проблем за Microsoft, откакто Office пакетът на компанията реализира оптималната приложимост при започване на годината. Тъй като нямаше причина някой да закупи нова версия на Excel да вземем за пример, Microsoft мина към абонаментен модел, при който месечната такса наподобява ниска, само че в последна сметка потребителите заплащат доста повече.

Автоматични добавки, в случай че клиентът не се откаже

Тази лъжлива техника включва прикрито прибавяне на спомагателен артикул или абонамент, да вземем за пример някъде в уебстраницата за заплащане, само че на място, на което е малко евентуално клиентът да забележи.

Например при порно уеб страниците този способ се употребява за автоматизирано вписване на потребителите в други несвързани уеб сайтове, в които да заплащат за други артикули или услуги.

Джофри Джеймс за
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР