Пирола стъпи и в София, откриха заразен с новия COVID-подвариант.

...
Пирола стъпи и в София, откриха заразен с новия COVID-подвариант.
Коментари Харесай

Пирола стъпи и в София, откриха заразен с новия COVID-подвариант


Пирола стъпи и в София, откриха инфектиран с новия COVID-подвариант. В София е потвърден един случай на подварианта Пирола на разновидността Омикрон на COVID-19, демонстрират данните, оповестени през днешния ден на уеб страницата на Националния център по заразни и паразитни заболявания.
Анализирани са 88 клинични проби
със SARS-CoV-2, взети от пациенти от 14 области на страната в интервала 14 септември – 12 октомври. Пробите са изпратени в Центъра от девет лаборатории.
При всички проби е открит
Омикрон и негови подварианти, като при един от пациентите е потвърден BA.2.86 – Пирола, избран от Световната здравна организация като вид под наблюдаване.
Установени са и подварианти, дефинирани
от СЗО като такива с нараснал интерес: EG.5 при един случай, EG.5.1 при двама, XBB.1.9.2 при един и XBB.1.5 при един.
В допълнение са потвърдени
подварианти на EG.x при 11 случая, ХBB.х при 31 случая, а при 46 от пробите са потвърдени други подварианти, осведоми Българска телеграфна агенция.

Епидемиолози и вирусолози оповестиха в края на септември, че разпространяването на субварианта Пирола се регистрира в цяла Европа и един от началните му признаци
е зачервяване на очите.
Пирола има над 35 разновидности, половината от които са напълно нови, т.е. не са комбинации от известни разновидности, които познаваме. Хубавото е, че е „ Омикрон “ – да,
болни ще има, само че не чакаме
по-тежка клинична картина, разяснява преди дни шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.
Според вирусолозите още е рано
сигурно да се посочи присъщата клинична картина на болестта, само че е успокояващо, че е подвид на „ Омикрон “, който не протича тежко. Проф. Христова предвижда нова огромна вълна в страната, която ще се разгърне до ноември. Според епидемиолозите приспособените ваксини работят и на „ Пирола “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР