Пирамидата Tesla започна да се руши, предричат редица анализатори и

...
Пирамидата Tesla започна да се руши, предричат редица анализатори и
Коментари Харесай

Започна ли да се руши пирамидата Tesla?

Пирамидата Tesla стартира да се разрушава, предсказват редица анализатори и финансови специалисти. Акциите на производителя на електрически коли през вчерашния ден паднаха с над 8%, откакто интернационалната рейтингова организация Moody`s намали кредитния рейтинг на компанията от степен " B2 " до " B3 ", поставяйки му отрицателна прогноза.

От Moody`s означиха, че Tesla не може да осъществя декларираните си проекти за производството на упования да даде финансов подтик на компанията по-масовия модел Tesla Model 3. И в бъдеще рейтингът на компанията може да падне още по-ниско.

Облигациите на компанията също по този начин са подложени на масирани разпродажби, като доходността на книжата надвиши 7 %.

Финансовото състояние на Tesla от дълго време е подложено на съществено подозрение. Редица специалисти предсказват фалит на производителя на електрически автомобили. Например, съгласно специалистите на Vilas Capital Management подобен излаз е неминуем.

По оценка на този фонд в близката година и половина на Tesla ще са нужни към $8 милиарда, с цел да покрива операционните си загуби, финансовите разноски, да си заплаща задълженията и да попълня оборотния си капитал.

За да си обезпечи тези средства на компанията ще са нужни или спомагателни вложители, или достъп до дълговия пазар. А, отчитайки настоящата рентабилност на компанията и " боклучавия " рейтинг, да се направи това ще бъде извънредно мъчно, показват специалистите.

Освен това, вложителите обръщат внимание и на обстоятелството, по какъв начин акционерите утвърдиха за шефа на Tesla Илън Мъск рекорден компасационене прлан. Според него той ще получи съгласно реализиране на избрани цели по 2,6 милиарда $ за интервал от 10 години - това е повече от възнаграждението на ръководещите на всички компании, влизащи в показателя S&P 500, взета дружно.

Това което се следи сега с компанията е по-скоро разследване от предходни събития, в сравнение с от настоящо стичане на събитията, включително и смъртния случай с безпилотна кола на Тесла в Съединени американски щати.

Първо, понижаването на кредитния рейтинг на Тesla бе предстоящо и второ, вложители и спекуланти много от дълго време ги устройват и залагат на къси позиции по облигациите на компанията.

Анализатори също към този момент отбелязваха, че Tesla коства по пазарна капитализация два пъти повече от Ford, само че производителят Ford предходната година осъществя 6 млн. автомобила и получи облага от $7,6 милиарда. Докато Tesla на собствен ред създаде едвам 100 хиляди електоромобила и регистрира загуба от 2 милиарда $.

В същото време Ford има налични по сметките $12 миларда, за които може да се каже, че са " пари за черни дни ". А с огромна степен на възможност при Tesla парите може да свършат в околните три месеца.

Според оценка на капиталовата компания Oppenheimer, не може да се има вяра на думите на Илън Мъск. Неговите прогнози и планове за производството на колите Tesla непрекъснато се разминават с действителните благоприятни условия на компанията.

Медиите непрестанно оповестяват и за многочислени недостатъци на електрическите автомобили след монтажната линия, базирайки се на отрицателни и сериозни мнения по тематиката от сътрудници на компанията. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР