Piraeus Bank в Гърция е събрала обвързващите оферти в петък

...
Piraeus Bank в Гърция е събрала обвързващите оферти в петък
Коментари Харесай

Пет оферти са подадени за българската Пиреос

Piraeus Bank в Гърция е събрала обвързващите предложения в петък

Още по тематиката
Гръцката Piraeus Bank продава 1.45 милиарда евро неприятни заеми на Bain Capital

Очаква се по този начин кредитната институция да усъвършенства финансовата си непоклатимост
31 май 2018
Банки: Продажба, в случай че си дребен или проблематичен

Свитите маржове около негативните лихви и затягащите се регулации вършат все по-неизгодно наличието на пазара със относително дребна банка
11 май 2018
Ускорител за банкови сливания

Окрупняването на банковия бранш се случва. Има външни фактори, които движат процеса, и вътрешни, които биха могли да го подтикват
20 апр 2018
Societe Generale: Сбогом, България

Френската група продава шестте си банки в района, които не са в топ 3, в това число и българската
30 мар 2018
Гръцката Eurobank ще резервира активността си в България, Сърбия и Кипър

Очакванията са, че дъщерните поделения на групата в тези страни ще удвоят рентабилността си през идващите няколко години
16 яну 2018
Piraeus продаде банката си в Румъния на американски фонд

Банка Пиреос в България също е в листата за продажба на гръцката група
27 дек 2017
Гръцката Piraeus ще продаде българската си банка

Търсят се притежатели на всички балкански поделения. Процедура тук не е стартирана, съобщи изпълнителният шеф на " Пиреос " Емил Ангелов
7 юни 2017 " Пет обвързващи предложения са подадени за българското отделение на гръцката Piraeus Bank – Банка Пиреос България, оповестяват гръцки медии. Според информацията там до финалната фаза са стигнали три български банки, един фонд за рисков капитал и гръцката Eurobank (собственик в България на Пощенска банка). Гръцкият уебсайт Capital.gr написа, че след две отлагания в процедурата в петък са подадени обвързващи предложения.

" Капитал " също стигна до пет имена на евентуални участници, които обаче не са доказани от по няколко източника всяко (подробности четете в петъчния брой).

Продажбата на деветата по величина банка в България не е изненада и се приготвя от месеци. От известното дотук обаче тя демонстрира, че западноевропейските банки не се интересуват от пазара тук.

Разрастването на притежателя на " Пощенска "

В изявленията на гръцките медии се показва, че това е първият път, в който една гръцка банка (в случая Eurobank) има желание да изкупи дъщерно отделение на друга гръцка банка (Банка Пиреос) в чужбина, защото проектите за преструктуриране на гръцките банки, импортирани в Единния контролен механизъм след привършване на рекапитализацията им през 2015 година, на процедура не разрешават изкупуване на дъщерни клонове сред гръцките банки.

В този подтекст се показва, че поглъщането на клона на Alpha Bank в България точно от Eurobank е завършило през ноември 2015 година - преди да е била завършила рекапитализацията на гръцките банки.

Така дадената " зелена светлина " на Eurobank да наддава за дъщерното отделение на друга гръцка банка е показателно за набиране на скорост на кредитната институция на Балканския полуостров, написа Capital.gr. Там се показва още, че за първото тримесечие на 2018 година задграничните интервенции на Eurobank остават постоянни с чиста облага преди изключителни разноски в размер на 33 млн. евро, нараствайки по отношение на същия интервал на 2017 година, когато са били 27 млн. евро.

Пиреос и нейната продажба

В края на март тази година стана ясно, че процедурата за продажбата на Банка Пиреос България е в напреднала фаза, като се движи в Атина. Започнала е в края на предходната година. Към оня миг неофициалната информация беше за подадени индикативни предложения от унгарската OTP Bank (собственик на Банка ДСК в България и спрягана за главен претендент за Сосиете женерал Експресбанк) и световния капиталов фонд Apollo.

Дискретни мнения тогава в банковия бранш посочваха, че в действителност евентуалният покупател на Пиреос е Пощенска банка. През пролетта на предходната година името й още веднъж беше спрягано, като споменаваната скица на придобиване беше против 1 евро при ангажимент на купувача за нарастване на капитала. Този вид обаче би бил недопустим за продавача, защото там задачата е пресен финансов запас.

При завършване на продажбата на " Пиреос " това ще бъде трета банка с гръцки притежатели, която сменя притежателя си в границите на 3 години - след добития клон на Alpha Bank и ОББ, която беше купена от белгийската банково-застрахователна група KBC и се сля със Сибанк.

Банка Пиреос е девета по величина в бранша с активи в размер на съвсем 2.9 милиарда лева към края на март 2018 година Собственият й капитал е 379.3 млн. лева Кредитният й портфейл в корпоративния сегмент е за малко над 1.2 милиарда лева, а този за семействата (жилищни и потребителски заеми) – 354 млн. лева Депозитите на семействата са в размер на 1.4 милиарда лева, а на компании – 684 млн. лева

В средата на 2017 година гръцката Piraeus Bank разгласи, че се разделя с бизнеса си на Балканите - в Румъния, България, Сърбия, Албания и Украйна. Продажбите са резултат от реструктурирането на гръцките банки поради рецесията в страната. Целта е до 2020 година Piraeus да завърши с продажбите. В края на предходната година Piraeus Bank продаде румънския си бизнес на американския фонд JC Flowers & Co. Купувачът е стратегически финансов вложител с опит в оздравяването на банки и преди година бе измежду претендентите за придобиване на ОББ в България.

През октомври 2017 година гръцката група се раздели и с банката си в Сърбия. Тя бе купена от локалната Direktna Banka.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР