Пилотът на военния хеликоптер Кугър, с който беше транспортират пострадалият

...
Пилотът на военния хеликоптер Кугър, с който беше транспортират пострадалият
Коментари Харесай

Майсторско кацане е извършил пилотът на Кугър-а на връх Мусала

Пилотът на военния хеликоптер " Кугър ", с който беше транспортират потърпевшият на връх Мусала парапланерист е направил майсторско кацане, излиза наяве от известие на пресцентъра на Военновъздушните ни сили. Заради наклонения терен се е наложило огромната машина да стъпи на повърхността единствено с две от трите си колесника, в полузависнало състояние. 

Това е станало при съществуването на мощни пориви напразно и турбуленция. 

Информацията от Военновъздушни сили гласи:

" Днес, 08.01.2023 година, по искане на шефа на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ – основен комисар Александър Джартов и след позволение от началника на защитата – адмирал Емил Ефтимов, вертолет AS 532 AL „ Cougar “ от състава на 24 авиационна база се включи в избавителна интервенция по превозване на потърпевш в региона на МТО станция на връх Мусала парапланерист.

Веднага след приемане на първичната информация и евентуалната нужда от потребление на вертолет на Военновъздушните сили, бяха задействани дежурните в 24 авиационна база. Направен бе план на салдото и тежестта, отчитайки огромната надморска височина, което наложи навреме съкращаване на горивото на дежурния вертолет. Така вертолетът бе подготвен за политане незабавно щом пристигна сигналът за пускане на избавителната интервенция. Машината, с екипаж:

Командир – майор Марин Тасков;
Втори водач – полковник Димитър Павлов;
Бордни инженери – капитан Божидар Славчев и старши лейтенант Христо Бикяров;
И спасители – старши сержант Стоян Колев и сержант Георги Филипов излетя към региона на връх Мусала в 15:15 часа.

Изпълнението на задания по търсене и избавяне на потърпевши в планината изисква редица персонални и професионални качества от участващите водачи и авиационни експерти. Конкретната задача се характеризираше, с изключение на с огромна надморска височина, и с съществуването на мощни пориви напразно и турбуленция. Тези условия сложиха на тестване професионализма на екипажа и техническите благоприятни условия на вертолета.

Поради извънредно тежкото положение на потърпевшия и за редуциране времето за здравна евакуация, командирът на екипажа взе решение за работа посредством кацане, а не със зависване. Релефът на терена не разреши обикновено кацане, а опиране единствено на две точки – носово и дясно главно колело.

Пострадалият бе качен на борда на вертолета и превозен в 16:25 часа до УМБАЛ „ Свети Георги ” – гр. Пловдив. Тъй като болничното заведение не разполага с оборудвана площадка за кацане, се наложи кацане в региона на паркинга на болничното заведение. Благодарение на отличната организация и координиране на дейностите сред институциите там чакваше кола за спешна помощ и медицински екипи. Междувременно, чиновници на Министерство на вътрешните работи отделиха спонтанната площадка за кацане и следващо политане на вертолета, с което бе обезпечен животът и здравето на жителите.

В 16:40 часа екипажът се завърна на летище Крумово. "

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР