Пилотът на Ред Бул Макс Верстапен бе най-бърз в квалификацията

...
Пилотът на Ред Бул Макс Верстапен бе най-бърз в квалификацията
Коментари Харесай

Изумителен Макс Верстапен подчини Хамилтън и докосва титлата!

Пилотът на Ред Бул Макс Верстапен бе най-бърз в квалификацията на Гран при на Абу Даби и ще започва от полпозишън в последното съревнование за сезона във . Нидерландецът направи изключителна обиколка в последната трета част на квалификацията и не даде шансове на директния си съперник за купата Люис Хамилтън, който ще започва втори.
Хамилтън изглеждаше по-бърз и бе считан за любимец преди началото на квалификацията, само че Верстапен опроверга упованията с извънредно показване в най-важната си квалификационна обиколка в кариерата. Така нидерландецът ще има опцията да започва първи в неделното съревнование, което може да му донесе международната купа във Формула 1.
Верстапен даде резултат 1:22.109, което бе с 0.371 по-бързо от времето на Хамилтън. Трети на стартовата решетка в неделя ще застане водачът на Макларън Ландо Норис (+0.822). Топ 10 допълниха Серхио Перес, Карлос Сайнц, Валтери Ботас, Шарл Льоклер, Юки Цунода, Естебан Окон и Даниел Рикардо.
Състезанието за Гран при на Абу Даби в неделя е с начален час 15.00 българско време и ще можете да го наблюдавате

РАЗВОЙ НА КВАЛИФИКАЦИЯТА
Q1: Квалификацията стартира притеснително за Ред Бул, откакто Люис Хамилтън отвори близо 0,4 сек. разлика на Макс Верстапен. Нидерландецът обаче успокои пристрастеностите, откакто в идната си бърза обиколка се приближи на 0,056 сек. от най-хубавото време на Хамилтън. В края на първата квалификационна сесия Люис Хамилтън сподели надмощието си и отвори близо половин секунда разлика на Верстапен, който приключи с трето най-хубаво време (втори се подреди Валтери Ботас).


Q2: Във втората фаза Хамилтън и Верстапен сложиха medium гуми, с които ще би трябвало да започват и на надпреварата в неделя. Макс Верстапен остана на единствено четири хилядни от секундата от Хамилтън. След това обаче Верстапен направи непотребен риск и една от гумите му, с които би трябвало да започва на следващия ден, пострада. Все отново гумата ще може да бъде заменена, само че обстановката за Макс преди утрешното съревнование се усложнява.
Карлос Сайнц по-късно даде най-хубавото време в Q2 със своите soft гуми - с 0.011 по-бърз от Хамилтън. Веднага по-късно британецът усъвършенства времето му с нови medium гуми, което значи, че няма да има чисто нов чифт гуми за надпреварата. След това водачите на Ред Бул Серхио Перес и Макс Верстапен излязоха с меки гуми и дадоха най-хубавите времена в Q2 - двамата ще започват със soft гуми в неделя.


Q3: Третата и поледна част от квалификацията стартира извънредно мощно за Верстапен, който отвори над половин секунда на Люис Хамилтън. Британецът бе малко по-бързо в първия бранш от обиколката, само че във вторите две бе доста по-бавен от Верстапен. При второто излизане на пистата Люис Хамилтън усъвършенства времето си, само че не и да мине Макс Верстапен, който с брутално бързата си обиколка си обезпечи полпозишън.
ПРЕДИ КВАЛИФИКАЦИЯТА:
Кръг преди края във Формула 1 борбата за купата е повече от яростна. Седемкратният международен първенец Люис Хамилтън и неговият директен съперник за рекордната осма купа - Макс Верстапен, са с безусловно еднакъв брой точки и всичко ще се реши в последното съревнование.
Който от двамата всред Хамилтън и Верстапен вземе повече точки в Абу Даби, той ще стане международен първенец. Има обаче два сюжета, при които Хамилтън и Верстапен могат да завършат сезона с еднакъв брой точки. Единият е при положение, че и двамата завършат надпреварата отвън топ 10 и не вземат никакви точки.
В другия сюжет Люис би трябвало да финишира девети, а Макс - десети, само че направи най-бърза обиколка в надпреварата и вземе бонус точка. Ако се стигне до някой от двата сюжета, то международен първенец ще бъде Верстапен, тъй като има една победа повече от Хамилтън през сезона.
От ФИА предизвестиха двамата водачи, че ще последват санкции, в случай че се стигне до нов случай сред тях. По време на сезона Хамилтън и Верстапен неведнъж имаха конфликти на пистата, като след последното съревнование британецът упрекна Макс в рисково каране.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР