Пилотът на катастрофиралия в Етиопия самолет не е бил обучен

...
Пилотът на катастрофиралия в Етиопия самолет не е бил обучен
Коментари Харесай

Пилотът на разбилия се в Етиопия самолет не бил обучен да го управлява

Пилотът на авариралия в Етиопия аероплан не е бил подготвен да го ръководи. Той не е съумял да тренира на новия симулатор на Boeing 737 MAX 8, споделя негов сътрудник, представен от Reuters.
29-годишният Яред Гетачу, старши капитан на злощастния полет, при който починаха 157 души, е трябвало да премине през опреснителни курсове в края на март.
Катастрофата в Етиопия от 10 март, последвала сходен случай в Индонезия предходната есен, провокира едно от най-големите следствия в историята на авиацията, ориентирано към това дали водачите са били задоволително осведомени с новата автоматизирана система.
И в двата случая водачите изгубват надзор над ръководството на самолета малко след излитането и не съумяват да предотвратят последвалото внезапно втурване на машината.
Не е ясно дали вторият водач – 25-годишният Ахмеднур Мохамед, който също умира при злополуката в африканската страна, е упражнявал на новия симулатор на MAX.
Повечето водачи на търговски самолетни компании по света обновяват образованието си в тренажори на всеки 6 месеца. Не е ясно дали двамата водачи на злощастния полет са били подготвени на новия симулатор или на някой от по-старите, с които разполага самолетната компания.
MAX, който влезе в употреба преди две години, има нова автоматизирана система, наречена MCAS (система за увеличение на маневрените характеристики). Основната ѝ задача е да предотврати загуба на покачване, която може да аргументи аеродинамичен срив да изпрати самолета надолу по неконтролиран метод.
" Boeing не е изпращал управления за MCAS. Всъщност ние знаем повече за системата MCAS от медиите, в сравнение с от Boeing ", разкрива пред Reuters водач на Етиопиан Еърлайнс, поискал анонимност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР