Пилотът и четиримата пътници са на борда и наличният кислород

...
Пилотът и четиримата пътници са на борда и наличният кислород
Коментари Харесай

Експерти изразили загриженост за безопасността на изчезналия батискаф Титан през 2018 г.

Пилотът и четиримата пасажери са на борда и наличният О2 на подводницата ще свърши до четвъртък сутринта.

Подводният уред " Титан " е дълъг 6,7 м, основан и експлоатиран е от основаната в Еверет, Вашингтон, компания " ОушънГейт експедишънс " (OceanGate Expeditions). Той за първи път се потапя на 4 000 метра през декември 2018 година, демонстрира уебсайтът на компанията, и за първи път на мястото, където лежат останките на " Титаник " - на към 3 800 метра под повърхността на Атлантическия океан - през 2021 година

Беше планувано батискафът да направи 18 такива гмуркания през тази година.

Но някои специалисти от сектора и един чиновник, подал сигнал за нередности, са се тормозили за неговата сигурност, изразявайки угриженост, че " ОушънГейт " е предпочела да не сертифицира " Титан " посредством трети страни, като да вземем за пример Американското бюро по мореплаване, водещ класификатор на подводници или европейската група DNV, самостоятелна организация за качество и ръководство на риска, която дефинира стандартите за сигурност на структурата на подводни транспортни средства.

Уил Конен, ръководител на групата за експертни оценки " Марин текнолоджи сосайъти " (Marine Technology Society /MTS) за пилотирани подводни апарати, се обърна с писмо от 27 март 2018 година до създателя и основен изпълнителен шеф на " ОушънГейт " Стоктън Ръш, който е водач на изчезналото транспортно средство. В писмото Конен изрази необятно публикуваните съгласно него опасения по отношение на " Титан ", а Конен съобщи, че по-късно е разискал писмото с Ръш.

" Имаше прям диалог. Беше диалог сред огромни хора. И се съгласихме да не се съгласим ", сподели Конен пред Ройтерс в изявление в сряда по отношение на диалога си с Раш.

Въпросът не е бил в някакъв обособен минус на дизайна, а в това, че " ОушънГейт " е избрала да не се възползва от приетото от промишлеността узаконяване. за планиране, направа и изпитване на подводницата.

" Опасенията ни са, че актуалният пробен метод, общопризнат от " ОушънГейт ", може да докара до отрицателни резултати (от дребни до катастрофални), които биха имали съществени последствия за всички в бранша ", се споделя в писмото.

Писмото се появи, откакто доста специалисти в региона на подводните технологии показаха угриженост по отношение на " Титан " по време на тридневен годишен симпозиум, сподели Конен. Той сподели, че е помолил борда на MTS да изпрати писмото от името на цялото общество, само че управителният съвет е отказал.

" Поддържам писмото и всички усеща на нашите членове, които бяха обезпокоени ", сподели Конен. " Няма наслада в това да се каже, " Боже, надявахме се, че това няма да се случи ".

На 18 януари 2018 година служителят на " ОушънГейт " Дейвид Локридж препраща на ръководителите на компанията инженерен отчет, който е сериозен към процеса на създаване и проучване на " Титан ", извършен в " ОушънГейт ", съгласно правосъдните каузи, за които Локридж и " ОушънГейт " са подали искове един против различен през същата година.

По-специално, Локридж е бил угрижен за материалите, употребявани в корпуса и неналичието на проби, осъществени върху корпуса, с цел да се мери способността му да устоя на огромното налягане в дълбоките води.

Компанията привиква среща на идващия ден, с цел да разиска загрижеността на Локридж, съгласно правосъдните искове. На срещата Локридж декларира, че не може да одобри плановите решения на " Оушънгейт " и няма да даде позволение за корабоплаване с екипаж без спомагателни проби. След това той е уволнен.

През юни и юли 2018 година " ОушънГейт " подава правосъден иск против Локридж, потвърждавайки, че той е обсъждал поверителна информация с най-малко две други лица. Локридж подава срещуположен иск през август 2018 г, отричайки това и потвърждавайки, че искът на " Оушънгейт " е бил опит да обезкуражи " лицата, подаващи сигнали за нередности, да осведомят за качествени проблеми с контрола и сигурността, които заплашват сигурността на почтени пасажери. "

" ОушънГейт " не отговори на настояванията за коментар от Ройтерс. Локридж, посредством своя юрист, съобщи, че няма коментар. Конен съобщи, че писмото му не се основава на недоволствата на Локридж.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР