Пилотът Ерен Буркай и навигаторът Бора Арабаджъ участват за пръв

...
Пилотът Ерен Буркай и навигаторът Бора Арабаджъ участват за пръв
Коментари Харесай

Турски рали състезатели пред Sportal.bg: Харесва ни да се състезаваме в България

Пилотът Ерен Буркай и навигаторът Бора Арабаджъ вземат участие за пръв път в Hyundai Racing Trophy на рали Сливен. Ерен е на 20 години от Бурса, Турция, и това е негово трето рали и първо в България. Той е наследник на известния турски водач Ахмет Буркай. Бора Арабаджъ от своя страна е цялостна диаметралност - навигатор с 16-годишен опит и над 55 рали старта.

 Турският екипаж на Hyundai Racing Trophy - Ерен Буркай и Бора Арабаджъ @@@

Едномарковият шампионат Hyundai Racing Trophy се организира сполучливо за трета поредна година и е единственият по рода си в България. В спортната платформа се образоват млади състезатели, които ръководят изцяло идентични Hyundai i20 Coupe R, треньор им е Петър Гьошев и се приготвят на особено оборудвана база в Твърдица.

Следващото и последно съревнование от сезон 2017 на Hyundai Racing Trophy ще се организира на рали Стари Столици в Шумен, 7-8 октомври.

 Турският екипаж на Hyundai Racing Trophy - Ерен Буркай и Бора Арабаджъ @@@

- Ерен, за първи път си на рали в България. Разкажи за прекарването ти на него, хареса ли ти и за какво избра да участваш в Hyundai Racing Trophy?

- Много ми хареса рали Сливен. Страхотни са правите в България и са доста разнообразни от тези в Турция. Различни типове асфалт – хлъзгав, с положително сцепление, бързи и подли завои, доста рискова секта. Избрах да вземам участие в Hyundai Racing Trophy, тъй като разбрах от един от моите ментори и топ водачи на Турция – Бурак Чукурова, че това е страховит шампионат, чиято спортна платформа образова начинаещи водачи като мен. Освен това колата, която ти дават е нов и професионално квалифициран рали автомобил Hyundai i20 Coupe R. За това избрах да вземам участие в едномарковата конкуренция. Успях и бързо да привикна с автомобила, което ме учуди. Много е бърз и добре уравновесен. Благодарение и на навигатора си Бора, мисля че се оправих добре, щом съумях да стигна и до третото място в Hyundai Racing Trophy.

 Турският екипаж на Hyundai Racing Trophy - Ерен Буркай и Бора Арабаджъ @@@

- Бора, ти си умел навигатор. Какво мислиш за представянето на Ерен на рали Сливен?

- Мисля, че Ерен се показа добре. Все отново това е едвам трето рали за него. Качва се на различен автомобил и е на чужд терен. Всичко това е потребно за него, тъй като още натрупа главен и скъп опит. Доволни сме, че участвахме в Hyundai Racing Trophy, тъй като се състезавахме с нов автомобил, който бе сервизиран от професионален екип механици и постоянно имаше елементи за колата. Естествено, получихме скъпи препоръки от треньора Петър Гьошев, който е добре прочут и в Турция. Ерен в действителност научи значими уроци от него и за това съумя да се пребори за третото място.

- Свикнахте ли бързо с колата?

- Ерен: Да, мисля че бързо привикнах с нея. Все отново е нов автомобил и е професионално изработен. Има добър баланс, който не се нарушава при прекъсване, даже и при втурване. За страдание аз направих няколко неточности, като влизах прекомерно бързо в завоите. Два пъти се ударихме, само че и двата пъти продължихме.

 Турският екипаж на Hyundai Racing Trophy - Ерен Буркай и Бора Арабаджъ @@@

- Бора: Да, заради по-висока скорост и нехайство ударихме колата два пъти. Първият път беше още при започване на ралито, само че беше леко и просто загубихме няколко секунди време. За страдание, втория път полетяхме по-сериозно на втурване и се блъснахме в гаража на една къща. Там загубихме повече време и даже си мислих, че няма да успеем да продължим, защото съвсем цялата предница на колата беше счупена. Учудващо, колата продължи в спортно движение. Наистина е добре готова за тежките рали условия.

- Ерен: И аз бях сюрпризиран прелестно, когато нашия Hyundai i20 възпламени незабавно и потегли без проблеми, даже съумях да развия задоволително висока скорост, с цел да не изгубя доста време и да остана на трето място в едномарковия шампионат. А механиците бяха страхотни. В сервиза съумяха да поправят колата за по-малко от 20 минути и най-после беше като нова. Имаха всички нужни елементи и се оправиха ослепително. В последният стадий се състезавах напълно обикновено, все едно не съм аварирал.

 Турският екипаж на Hyundai Racing Trophy - Ерен Буркай и Бора Арабаджъ @@@

- Ерен, твоят татко е Ахмет Буркай. Много прочут турски рали водач, взел участие и в надпревари от WRC и ERC. Той ли е повода да навлезеш в автомобилния спорт?

- Разбира се! Той доста ми е повлиял още като бях дребен. На 6 години се качих на картинг, състезавах се, по-късно участвах в пистов шампионат и V1 Challenge и след това прекосих към рали дисциплината. Баща ми ме е научил на доста неща. Предишният ми опит на писта също ми оказа помощ, най-много на по-гладките и хлъзгави асфалтови прави. Това е едвам третото ми рали, само че считам да ставам все по-добър и по-добър. Благодарен съм и на екипа на Hyundai Racing Trophy, и на Motorsport Academy. Истински експерти са. И най-много благодаря на Бора, който постоянно е до мен и го усещам като собствен брат. От него също съм научил доста.

- Бора, в действителност ли се чувствате като братя с Ерен. Как му предаваш от своя опит?

- Ерен ми е като по-малък брат. Всичко бих направил, с цел да стане добър водач като татко си. Имам 16-годишен опит в рали дисциплината и над 55 старта. Всички тънкости за автомобилния спорт, които знам, споделям с него и го изучавам. Работя като промишлен дизайнер на рали крос коли и се занимавам и с аеродинамиката на частите. Дори и този опит предавам на Ерен. А той схваща и усвоява бързо моите препоръки и уроци. Смятам, че е по-добър, бърз и самоуверен от връстниците си в Турция и в този момент се показа доста добре на ралито в Сливен. Искам и аз да похваля екипа на Hyundai Racing Trophy и Motorsport Academy. Едномарковият шампионат е план на доста високо европейско, а даже и международно равнище. Автомобилът, с който се състезавахме, е съвършен за начинаещи състезатели като Ерен.

 Турският екипаж на Hyundai Racing Trophy - Ерен Буркай и Бора Арабаджъ @@@

- Смятате ли да продължите присъединяване си в Hyundai Racing Trophy?

- Ерен : Да, обмисляме го. Дори и надпреварите да са единствено в България, тук ни харесва и правите са разнообразни от нашите в Турция, което е спомагателен и скъп опит. Много сме удовлетворени от едномарковия шампионат и ще се радваме, в случай че планът се разрасне и има повече надпревари от него у нас в Турция, както тази година на рали „ Троя “.

- Бора: Аз също бих взел участие, въпреки всичко с Ерен сме екипаж и няма да го оставя самичък. Харесва ми да се състезавам в България и то с този тим. Смятам, че при едно последващо рали, Ерен би бил още по-добър и квалифициран и би ни изненадал с още по-добри времена по правите.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР