Пилешкото е едно от най-употребяваните меса в световен мащаб. Предпочитано

...
Пилешкото е едно от най-употребяваните меса в световен мащаб. Предпочитано
Коментари Харесай

Най-големите грешки, които допускаме в кухнята при приготвяне на пилешко месо

Пилешкото е едно от най-употребяваните меса в международен мащаб. Предпочитано е поради по-ниското наличие на наситени мазнини спрямо други меса, макар че през последните десетилетия злоупотребите с него надвишиха много здравословни и морални граници.
Така или другояче пилешкото участва на трапезата ни, само че подготвяме ли го вярно?
Има някои доста постоянно допускани неточности при готвенето на пилешко месо или цяло пиле, които могат да влошат качеството на месото или да слагат здравето в риск. Кои са те?
Размразявате го прекомерно дълго

Ако сте възнамерявали да вършиме пиле за вечеря, никога не го оставяйте на кухненския плот през целия ден. Стайната температура е идеалната среда за размножаване на болестотворни бактерии в месото. Най-добре е да го размразите в ледник, където градусите са задоволително ниски, с цел да забавят този развой.
Готвите го напряко от хладилника
Ако пилешкото ви не е замразено, а охладено също е неточност да го хвърляте непосредствено в печката или на скарата. Необходимо е месото да се приспособява и отпусне в границите на 20 минути след изваждането от хладилника преди да бъде термично обработено.

Миете месото, а не ножовете и дъските
Много домакини измиват пилешкото под течаща вода, смятайки, че по този начин отстраняват бактериите. Това е неточност, тъй като месото няма потребност от измиване. Термичната обработка е тази, която отстранява и убива бактериите. А измиването единствено основава условия за разпространяването им.
Другото доста значимо нещо е да не употребявате същите дъски и принадлежности за рязане откакто сте ги употребявали за пилето. По тях сигурно има бактерии, които могат да заразят други повърхности и храни в кухнята.

Премахвате костите и кожата авансово
С оглед на здравословното хранене с малко калории и без наситени мазнини доста хора заобикалят кожата на пилето. Това е добре, само че не е целесъобразно да се прави преди самото готвене, тъй като по този начин месото губи доста огромна част от течностите в себе си и става прекомерно изсъхнало.
Не ползвате термометър за готвене
Термометърът за готвене оказва помощ в вярното подготвяне на пилешкото. Как? Като ви ориентира дали вътрешността на месото е достигнала нужната температура, убиваща рисковите бактерии, която е от порядъка на 70-80 градуса по Целзий.

Съдът за готвене е прекомерно цялостен
Пилешкото се нуждае от пространство, с цел да се отпусне и да се сготви добре. Ако сложите прекомерно доста артикули в тигана или тавата ще задушите месото, няма да му дадете опция да пусне соковете си. Има възможност да остане жилаво.
Не оставяте пилешкото да почине преди сервиране
Когато готвите пилешко или други типове месо е значимо да ги оставите да се провиснал след изваждане от фурната. Необходими са им към 5 минути да възвърнат соковете си, сочността и крехкостта си.
Инфо: az-jenata.bg

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР