, пиксабейМного хора решават да се пенсионират по-рано, макар да

...
, пиксабейМного хора решават да се пенсионират по-рано, макар да
Коментари Харесай

Пенсионирате се с 1 година по-рано, колко ви пада пенсията

, пиксабей

Много хора вземат решение да се пенсионират по-рано, въпреки да знаят, че пенсията им ще намалее.

Броят на хората, решили да се пенсионират до една година по-рано, се е нараснал двойно единствено за последните четири години, сочат данните на Националния застрахователен институт (НОИ), оповестява " Труд ".

Те получават пожизнено понижена с 0,4% месечно пенсия, само че все пак са предпочели да приключат с постоянната работа. През 2019 година предварително пенсионирани са 14 901, а през 2022 година броят им е 34 816. Средствата, нужни за изплащането на тези пенсии, пък нарастват четирикратно.

Изискването за предварително пенсиониране е да си покрил нужния за съответната година стаж, който за 2024 година е и 36 година и 6 м. зa жeнитe и 39 година и 6 м. зa мъжeтe. Необходимата възраст пък е 62 година и 2 м. за дамите и 64 година и 7 м. за мъжете. Няколко са вероятните хипотези за предварително пенсиониране.

През последните години една огромна група от хората в пенсионна възраст имат задоволителен стаж, само че не дават отговор за навършената възраст, която всяка година се усилва с по 2 месеца. Затова и вземат решение да се възползват от регламентираната през 2016 година опция.

Не е за пропускане и фактът, че при пенсиониране се получават от 2 до 6 заплати вкупом, разясняват специалисти в региона на пенсионната система.

Друг претекст за тези, които вземат решение да излязат в пенсия предварително, е да продължат да работят с пенсия и заплата, в случай че останат на същата служба със същия размер на заплащането. " Основният претекст е да получават пенсия и заплата, като продължат да работят “, коментира икономистът Мика Зайкова. Според нея това е " насилствена мярка “, тъй като приходите не могат да доближат издръжката на живот.

" Дори междинната пенсия да е близка до минималната работна заплата, отново средствата не са задоволителни. Инфлацията може и да понижава, само че като я дефинираме, не вземаме показателя на потребителските цени, а той въобще не понижава “, добави Зайкова. Сред пенсионираните предварително с понижена пенсия има и такива, които не престават да работят на цивилен контракт и това ги освобождава от задължението да заплащат пенсионни осигуровки.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР