Пикът на инфлацията в енергетиката се очаква до месец-два. Това

...
Пикът на инфлацията в енергетиката се очаква до месец-два. Това
Коментари Харесай

Пикът на инфлацията в България ще е през септември, прогнозират ес-икономисти

Пикът на инфлацията в енергетиката се чака до месец-два. Това е записано в отчет на Еврокомисията за България.

Според Брюксел ръководещите у нас би трябвало по-внимателно да насочват помощите, които се отпускат. От Еврокомисията регистрират, че прекъсването на доставките на съветски газ за страната ни ще докара до доста еднократно нарастване на цените на газа през 2022 година, написа burgasinfo.com.

Еврокомисията предлага на България да понижи зависимостта си от изкопаеми горива, като ги заменя с възобновими енергийни източници. Помощите, които отпуска страната, би трябвало да са краткотрайни и по-добре ориентирани, с цел да не се трансфорат в тежест за бюджета.

" Трябва да се направи деликатен разбор кой страда най-вече от нарастването на енергийните източници, кои артикули нарастват най-вече и да се подкрепят хората, които използват тези артикули ", сподели Цветан Кюланов, началник на Представителството на Европейската комисия (ЕК) в България, представен от bTV.

Да не е на калпак?

Този метод в действителност не е най-благоприятен. Мерките да са в действителност краткотрайни и таргетирани, т.е. да може когато отмине потребността от тази мярка, тя да бъде спряна.

Според министъра на нововъведенията държавното управление търси таман този баланс сред грижата за бизнеса и хората и финансовата дисциплинираност.

" Да имаме един недостиг в границите на нужното за България, тъй че да можем да влезем в еврозоната на 1 януари 2024, както сме си дали обещание. За момента това се случва и аз имам вяра, че ние се движим по график ", разяснява Даниел Лорер – министър на нововъведенията и растежа.

На икономическия конгрес в Давос и президента на Европейската централна банка съобщи, че чака България и Хърватия да се причислят скоро към еврозоната.

" В еврозоната, скоро ще се причислят два нови члена - Хърватия, както и България, която е идната по ред. Така 21 страни скоро ще бъдат в един общ клуб с един общ валутен стандарт ", сподели Кристин Лагард - президент на ЕЦБ.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР