Пикът на инфлацията в енергетиката се чака до месец-два. Това

...
Пикът на инфлацията в енергетиката се чака до месец-два. Това
Коментари Харесай

Пикът на инфлацията в енергетиката се очаква до месец-два, прогнозират ЕС-икономисти

Пикът на инфлацията в енергетиката се чака до месец-два. Това е записано в доклад на Еврокомисията за България. Според Брюксел ръководещите у нас би трябвало по-внимателно да насочват помощите, които се отпускат.

От Еврокомисията записват, че спирането на доставките на руски газ за страната ни ще докара до много еднократно повишаване на цените на газа през 2022 година, написа burgasinfo.com. Еврокомисията предлага на България да намали зависимостта си от изкопаеми горива, като ги заменя с възобновими енергийни източници.

Помощите, които отпуска страната, би трябвало да са краткотрайни и по-добре насочени, за да не се трансфорат в тежест за бюджета. " Трябва да се направи внимателен анализ кой страда най-много от повишаването на енергийните източници, кои продукти нарастват най-много и да се поддържат хората, които употребяват тези продукти ", показа Цветан Кюланов, шеф на Представителството на Европейската комисия (ЕК) в България, показан от bTV. Да не е на калпак? Този способ в реалност не е оптимален.

Мерките да са в реалност краткотрайни и таргетирани, т.е. да може когато отмине потребността от тази мярка, тя да бъде спряна. Според министъра на нововъведенията държавното ръководство търси тъкмо този баланс измежду грижата за бизнеса и хората и финансовата дисциплина. " Да имаме един дефицит в рамките на нужното за България, така че да можем да влезем в еврозоната на 1 януари 2024, както сме си дали заричане.

За момента това се случва и аз имам религия, че ние се движим по график ", коментира Даниел Лорер – министър на нововъведенията и растежа. На икономическия конгрес в Давос и президента на Европейската централна банка заяви, че чака България и Хърватия да се причислят скоро към еврозоната.

" В еврозоната, скоро ще се причислят два нови члена - Хърватия, както и България, която е идната по ред. Така 21 страни скоро ще бъдат в един общ клуб с един общ валутен стандарт ", показа Кристин Лагард - президент на ЕЦБ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР