Пикантните храни са едно от онези неща, които обичаме или

...
Пикантните храни са едно от онези неща, които обичаме или
Коментари Харесай

Вижте какво се случва с тялото ни, когато ядем люто

Пикантните храни са едно от тези неща, които обичаме или ненавиждате. Често няма приблизително състояние сред тях. Подобно на доста неща, които ядете, лютият сос може да окаже огромно въздействие върху тялото и здравето ви. Вижте по какъв начин въздейства той на общото ви положение.

Може да усетите болежка в езика
Ако в миналото сте хапвали доста лют пикантен червен пипер, знаете, че може да усетите болежка като от изгаряне. Това се дължи на капсаицина, който се свързва с рецепторите на езика ви, които усещат температура и посочват болежка. Не се тормозете, това е единствено краткотрайно.

Температурата ви се повишава
Винаги, когато хапнете нещо пикантно, като пикантен сос, тялото ви се подлага на термогенеза - процесът, при който вътрешната температура се покачва. Това ви кара да се потите, лицето ви може да стане алено, тъй като най-малките кръвоносни съдове в тялото се уголемяват.

Настроението ви се покачва
Малко откакто езикът стартира да усеща горенето, нервната ви система, отговаряща на вика за помощ, която получава от останалата част от тялото ви, освобождава ендорфин, който покачва настроението. Това оказва помощ на тялото да преодолее по-лесно болката от горенето в устата си.

Сърцето ви ще стартира да бие по-учестено
Лютото усилва количеството на кръвта, протичаща към стомаха, което води до увеличение на сърдечната периодичност и ускорява кръвообращението на цялото тяло. Това е в отговор на топлината, която преди малко сте погълнали.

Може да получите киселини
Ако сте склонни към киселини, едно от нещата, които би трябвало да избягвате да ядете, са пикантни храни. Първоначалното чувство в действителност не е гадене, а капсаицинът, който се свързва с рецепторите на хранопровода, което предизвиква киселини. За всеки случай, имайте на разположение антиациди.

Сезонните алергии ще се разсеят
В изявление за HuffPost доктор Клифърд У. Басет споделя, че капсаицинът в кайенския и лютия червен пипер ще помогне да се отървете от хремата, разследване на алергии. Затова хапнете малко люто идващия път, когато се обадят и вижте по какъв начин ще ви повлияе.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР