Пикантните храни не ги предизвикват, а ги раздразватЯжте повече фибри

...
Пикантните храни не ги предизвикват, а ги раздразватЯжте повече фибри
Коментари Харесай

Д-р Иван Делчев: Не оставяйте хемороидите да ви мъчат

Пикантните храни не ги провокират, а ги раздразват

Яжте повече фибри и пийте доста вода, с цел да се предпазите

Доктор Иван Делчев е експерт по вътрешни заболявания и общопрактикуващ доктор в 17 ДКЦ в София. Бил е доктор на българската експедиция в Антарктида през 2017 година, където прекарва три месеца. Участник е в Националната осведомителна акция “Хемороидите към този момент не са табу”.

“Този проблем е към момента завоaлиран. Малко се приказва за венозната болест и за хемороидите като част от нея - споделя доктор Делчев. - Нашата задача е да убедим хората да не се тормозят да потърсят информация и по-късно помощ. Затова на драго сърце вземам участие в тази стратегия. Сайтът venite.bg съгласно мен е доста потребен.”

Венозната болест е публикувана при 40% от хората. В доста случаи тя е скрита или не ѝ се обръща внимание, да вземем за пример, когато някой има подуване на краката в по-топлите месеци. Много хора, които са с наднормено тегло, водят затънал метод на живот и не се хранят вярно, страдат от венозна болест и в частност от хемороиди. Можем да променим доста неща в нашия метод на живот, с цел да не бъдем наранени от заболяването. Това е първата стъпка, след това да продължим с медикаментозна терапия, а до хирургия да се прибягва най-сетне.

При дребен % хора има вродена уязвимост на съединителната тъкан, в това число на венозната стена. Това подготвя развиването на хемороидална болест, само че не е наложително, изяснява доктор Делчев. Хората не трябва да се плашат, а да потърсят мнение на доктор. Това, че дядовци, татковци, майки са страдали, не значи, че и идващото потомство ще има тези проблеми.

Симптомите на хемороидалната болест са тежест, парене, неприятно чувство в аналната област, болежка и кървене. Понякога кървенето може да е преди болката. Това е объркващ признак, на който би трябвало да се обърне внимание, тъй като то не е обвързвано единствено с хемороиди, предизвестява доктор Делчев. Може да става дума за полипи на дебелото черво, рак, циреи, фисури, фистули. Трябва да се потърси профилирана помощ и да се обясни казусът.

Страдащите от хронични болести на черния дроб и на червата, изключително тези с чернодробна цироза, са по-предразположени към хемороиди. В риск са и хората, които водят затънал метод на живот, не се хранят вярно - употребяват повече мазни храни, месо и яйца и по-малко такива, съдържащи фибри, както и тези, които не пият задоволително вода (над литър и половина дневно). Физическата интензивност е целесъобразна за всички, само че при хемороиди не са подобаващи натоварващи спортове като повдигане на тежести, конна езда и ненапълно колоездене - зависи какъв вид е.

Един от публикуваните легенди е, че пикантните храни провокират хемороиди. Не, те не ги провокират, само че може да ги раздразнят. “Хората, които имат проблем в тази деликатна област, не трябва да се тормозят да отидат на доктор - моли доктор Делчев. - По-добре е в точния момент да получат съвет от техния персонален доктор или от експерт. Няма нищо срамно. Моят зов е да не чакат, в точния момент да потърсят помощ, с цел да се почувстват по-добре.”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР