Пик на третата вълна, отчитат от Националния оперативен ден, но

...
Пик на третата вълна, отчитат от Националния оперативен ден, но
Коментари Харесай

Пик на третата вълна: Над 10 хил. пациенти с COVID-19 са хоспитализирани

Пик на третата вълна, регистрират от Националния действен ден, само че твърдят, че здравната система ще издържи.

От през днешния ден стартира поетапното разхлабване на ограниченията против ковид. Освен това държим и челни позиции по смъртност - първи на Балканите и трети в Европейския съюз.

Натискът върху лечебните заведения остава осезателен. Хоспитализираните пациенти към този момент са над 10 хиляди Здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че се намираме в най-върховата част на третия пик, само че скоро наклонността ще се обърне.

„ По всички данни от специалистите, намираме се в най-върховата част в третия за нашата страна пик. Някои от данните демонстрират, че започваме да вървим в най-високата част на платото и се надяваме обстановката да остане трайна “, добави здравният министър.
Снимка: btvnovinite.bg
Решението за поетапно разхлабване беше спазено и от през днешния ден, с стеснен потенциал, отвориха заведения, театри, кина и спортни зали.

Експертите регистрират, че сегашната вълна води до повоече хоспитализации, само че по-ниска смъртност и по-малко проби. В тази обстановка са заети 74% от леглата за пациенти без затруднения и 71% от интензивните. Директорът на „ Пирогов “ проф. Асен Балтов изясни, че лечебните заведения имат потенциал.

„ В момента в София всички лечебни заведения имат запас, даже да се усили броят, ще може да реагираме. Кислородните станции са заредени, множеството имат потребност от О2, не се следи този напън, който го имаше ноември “, добави той.
Снимка: btvnovinite.bg
До края на април ще получим 700 хиляди ваксини - половината от тях ще бъдат вид иРНК. От Изпълнителната организация по медикаментите чакат до края на юни 1,4 млн. дози от „ Файзер “, 1 млн. от „ Модерна “, 1 млн. от „ АстраЗенека и 1 млн. на „ Янсен “.

Все още не е ясно дали и по кое време ще бъдат утвърдени съветската ваксина „ Спутник “ и немската „ Кюървак “.

Различна прогноза за хода на болестта направи математикът Лъчезар Томов. И съгласно него се намираме в платото на пандемията, само че за разлика от здравния министър, Томов твърди, че след отварянето можем да чакаме растеж.

За bTV той пресметна, че за последната седмица така наречен репродуктивно число (колко хора разболява след себе си един инфектиран с коронавирус) е спаднало от 1,3 на 0,99. Сред най-високите стойности са регистрирани точно към 19-20 март.

В същото време той не предлага връщането на децата в учебно заведение, тъй като изчисленията демонстрират разминаване в заразяването – епидемията при децата изпреварва с 2 седмици тази при възрастните и по този начин се получава в двете посоки заразяване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР