Пиесата Болница накрай света от Театър Васил Друмев - Шумен

...
Пиесата Болница накрай света от Театър Васил Друмев - Шумен
Коментари Харесай

Болница накрай света с премиера пред софийска публика

Пиесата " Болница накрай света " от Театър " Васил Друмев " - Шумен най-накрая ще бъде забелязана и от софийската аудитория. Премиерата ще е в Театър Българска Армия на 26 март 2024 от 19:00 часа. Режисьор на представлението е Дамян Тенев, а създател на пиесата е Христо Бойчев.

Основният спор в пиесата е конфликтът сред действителността и фантазията. Кое е действително и кое е просто част от изкривената ни и деформирана самокритика? Къде е истината, в света, който ни заобикаля или в личните ни съзнания? Къде свършва фантазията и нахлува страхът? Това са единствено дребна част от въпросите, с които ще се занимае бъдещият театър.

В магическият натурализъм на Бойчев фантазиите се размиват в действителността и действителността в фантазиите, всичко е взаимосвързано. Пиесата „ Болница накрай света “ е текст за дребния човек и устрема му към звездите. Това е приказка за слабостта, разказана с доста обич и религия.

Христо Бойчев е един от най-поставяните български драматурзи в чужбина. Неговите пиеси са поставяни в многочислени задгранични театри като измежду тях могат да бъдат откроени „ Theatre de la Commune d’Aubervilliers “ в Париж, Каталунски народен спектакъл в Барселона, Гейт спектакъл в Лондон и още доста други. Преди броени години от Нюйоркския университет оповестиха, че в образователната им стратегия се учат пиеси на Бойчев.

" Болница накрай света " бе сложена премиерно в шуменския спектакъл през март 2023 и оттогава до в този момент се радва на засилен интерес от публиката в страната. А на 26 март 2024 ще се състои софийската премиера на спектакъла в Театър „ Българска войска “!

Автор Христо Бойчев

Режисьор Дамян Тенев

Сценограф Радостина Тенева

Музика Дамян Тенев

Участват: Илия Виделинов, Кольо Стайков, Вилиана Димитрова, Светлин Иванов, Пламен Петков, Янислава Линкова, Димитрия Милушева, Александра Михайлова, Стефан Мараджиев, Калин Пачеръзки

 

 

 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР