Пиенето на йод в момента не е нужно. Първо не

...
Пиенето на йод в момента не е нужно. Първо не
Коментари Харесай

БУЛАТОМ: Пиенето на йод в момента е излишно и вредно за здравето

" Пиенето на йод сега не е нужно. Първо не е добре от здравна позиция и второ може да се получи това, което стана с бензиностанциите преди няколко дни ", разяснява пред Българска национална телевизия секретарят на сдружението " Български атомен конгрес " Станислав Георгиев.

Във връзка с пожара в региона на украинската АЕЦ " Запорожие ", след който беше оповестено, че няма приключване на радиация и за който Киев и Москва се упрекват взаимно, Георгиев оцени позитивно, че всички институции в България, чиято работа е да се занимават с изясняване на такива въпроси, този път са говорили в един глас, и освен българските институции, а и Международната организация за нуклеарна енергетика във Виена.

" И това, което се споделя е, че няма нуклеарна обстановка в централата. Няма заплаха и за българското население. Моят апел е към всички, които ни слушат, гледат, дано се преценяват с това, което българските управляващи споделят, и да няма суматоха ", съобщи секретарят на сдружението " Български атомен конгрес ".

Още преди този случай, Запорожката централа беше под контрола на съветските сили, напомни секретарят на БУЛАТОМ.

" Какво е станало тъкмо, двете страни дават разнообразни версии. Това, което обаче е безусловно рисково е, че в атомна централа стават такива неща. И ръководителят на нашата Агенция за нуклеарно контролиране доста вярно сподели, че ние сме обезпокоени от това нещо. И несъмнено би трябвало да сме обезпокоени, тъй като това е атомна централа, макар че е доста по-различна като конструкция и като отбрана от това, което леше Чернобил ", разяснява Георгиев.

Георгиев изрази вяра, че и двете страни схващат, че това са особени обекти, че те би трябвало да са с необикновен статут и че при тях не би трябвало да се позволяват сражения. По думите му тези уреди са основата на енергетиката на Украйна, и това е основа, на която след войната може да се гради естественият живот.

На въпрос дали са вероятни провокации, секретарят на БУЛАТОМ сподели:

" На този свят всичко е допустимо за жалост. Надявам се до такава степен да не се стига. Надявам се, че и двете страни схващат, че това са обекти, които би трябвало да се пазят, както до момента постоянно е било в такива спорове. Например в някогашна Югославия - там централата се заобикаляше от доста надалеч при всички военни дейности. "

Станислав Георгиев допусна, че в основата на желанието на съветската страна да владее места като Чернобил и Запорожие, евентуално са публикуваните от самите тях информации, че Украйна желае още веднъж да стане нуклеарна страна.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР