Пиенето на до три чаши кафе всеки ден може да

...
Пиенето на до три чаши кафе всеки ден може да
Коментари Харесай

Откриха как кафето помага на сърцето

Пиенето на до три чаши кафе всеки ден може да ви помогне да живеете по-дълго, демонстрира научно изследване, траяло цели 10 години. Редовно консумиращите горещата напитка са с 12% по-малка възможност от гибел.

Освен това феновете на кафето са с до една пета по-малък риск от сърдечносъдови болести или от инсулт, спрямо тези, които не пият кафе.

Но специалистите са открили, че

изгодите идват единствено със смляното кафе. Разтворимото няма да ви донесе всичко това .

Също по този начин пиенето на повече от три чаши дневно няма да има удобен резултат върху вас.

Кафето е една от най-консумираните питиета в света, макар че предходни изследвания са били спорни по отношение на това дали то може да е от изгода или да навреди на здравето.

Освен кофеин, горещата напитка съдържа и минерали и антиоксиданти. Някои изследвания го свързват с понижаване на риска от рак, диабет вид 2 и деменция. Други обаче показват нараснал риск от високо кръвно налягане и гибел от сърдечносъдови болести.

Новото изследване, извършено от екип от учени от университета Semmelweis в Унгария и университета Queen Mary в Лондон, допуска, че напитката не покачва кръвното налягане и има изгоди за сърдечносъдовата система. Д-р Щефен Петерсен, един от създателите от Queen Mary, сподели, че резултатите демонстрират, че

умерената консумация на кафе „ не е нездравословна за сърдечносъдовата система и даже може да бъде от изгода “ .

Тези, които пият повече от три чаши дневно, не са по-склонни да имат високо кръвно налягане, което е било терзание на учените от предходни изследвания. Но те са имали сходни равнища на смъртност, сърдечносъдови болести и инсулт като тези, които не пият кафе, което допуска, че три чаши дневно е максимумът, който хората могат да употребяват, с цел да получат изгоди за здравето.

Изследователите не са разкрили никакво повишение на равнищата на високо кръвно налягане измежду тези, които пият кафе всекидневно, потушавайки опасенията, че кофеиновата напитка провокира положението.

Въпреки това, когато групата прегледа изгодите за здравето въз основа на вида кафе, което участниците пият, тези, които употребяват разтворимо кафе - към една четвърт от групата – не са имали никакви изгоди за здравето. Изследователите споделиха, че това евентуално се дължи на разликите в метода на подготвяне на кафето. Разтворимото кафе съдържа повече кофеин и антиоксиданти, само че има два пъти повече акриламид – вещество, което се намира в някои храни, което е обвързвано с нараснал риск от рак и увреждане на нервната система.

Екипът сподели, че „ удобното влияние “ на кафето може да се изясни с

промени в структурата на сърцето измежду тези, които употребяват кофеиновата напитка .

Те изследваха ядреномагнитни резонанси, направени на 30 000 участници в изследването, и видяха признаци, че тези, които пият кафе, имат по-здрави сърца. Тези, които употребяват умерено или огромно количество кофеинова напитка, имат по-големи вентрикули, което значи, че могат да изпомпват повече кръв.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР