Пианистката Даниела Янева и басът Пламен Кумпиков възродиха спомена за

...
Пианистката Даниела Янева и басът Пламен Кумпиков възродиха спомена за
Коментари Харесай

„Арт идея – арт алея“ възроди спомена за Георги Свиридов

Пианистката Даниела Янева и басът Пламен Кумпиков възродиха загатна за композитора Георги Свиридов и поета Александър Блок. Това се случи на откриването на фестивала „ Арт концепция – арт алея “ в Пазарджик. Двамата превъзходни музиканти дадоха старт на празничните дни дни с един майсторски концерт от песни на съветския композитор Георги Свиридов. Те са малко познати у нас, въпреки че са в репертоара на огромни артисти от разнообразни националности. Към творчеството на Свиридов демонстрираше необикновен интерес и прославеното съветско мецосопрано Елена Образцова.

В уютната концертна зала „ Маестро Георги Атанасов “ не остана ни едно свободно място за концерта на Янева и Кумпиков. Слушатели моломани от София и Пловдив дойдоха с колите си особено за събитието. Самият фестивал “Арт концепция - арт алея” към този момент е придобил задоволителна известност, а реномето му измежду сходни празници е високо.. Пианистката Даниела Янева преднамерено се спря на творчеството на Георги Свиридов – чувайки в You tube поемата „ Петербург “ в осъществяване на Дмитрий Хворостовски, тя се влюбва и в самото произведение.



Според музикалните теоретици „ Петербург “ е основно произведение за самия създател. Той работи върху музиката близо две десетилетия. В финален тип творбата е приключена през 1995-та. По това време Георги Свиридов се радва на огромен интерес измежду публиката освен в родината си, само че и в чужбина. Затова „ Петербург “ произвучава премиерно във Вигмор хол в Лондон през май 1996-та. Сред слушателите е и самият създател, бурно приветстван от взискателните английски меломани.

За „ Петербург “ Свиридов употребява стихове на Александър Блок. Те са основани сред 1901 – ва и 1914- та. По автентичен метод пресъздават революцията от 1905-та и последвалите я събития. В тях се усеща тревога за ориста на Русия. Големият съветски артист Дмитрий Хворостовски и пианистът Михаил Аркадиев са персонални другари на Свиридов. Ето за какво той им поверява „ Петербург “. „ Чух осъществяването на Хворостовски в You tube и останах изумена. Толкова забавна музика, такива изразителни текстове! Затова предложих на Пламен Кумпиков да поднесем премиерно творбата на българския слушател “, споделя Даниела Янева.

Не е елементарно за един бас с обемен глас да пее Георги Свиридов. Музикантите изясняват, че би трябвало да умееш да си свиеш гласа като в шише, с цел да се получи мечтаният резултат. Пламен Кумпиков го е постигнал в съдействие с взискателната Даниела Янева, която по принцип умее да работи с артисти.

В концерта на откриването на „ Арт концепция – арт алея “ прозвучаха за първи път у нас и песните на Свиридов по стихове на Роберт Бърнс – стихотворец, обичан и скъп в България.

След камерното дуо „ Лиляна Барева – Петър Щабеков “ у нас малко на брой артисти и пианисти се осмеляват да посегнат към художествената ария. Тя като че ли се трансформира в табу за актуалния музикант, привикнал да взе участие в огромни музикално-сценични прояви. Ето за какво изявата на Даниела Янева и Пламен Кумпиков заслужава хвалба. Да отдадем дължимото и на уредниците на фестивала, както и на пазарджишката аудитория. Тепърва меломаните в България ще откриват Свиридов – в това са уверени и Даниела Янева, и Пламен Кумпиков.

Автор: Елиана Митова

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР