Пи Ес Архитекти с ръководител архитект Пенка Станчева спечели конкурса

...
Пи Ес Архитекти с ръководител архитект Пенка Станчева спечели конкурса
Коментари Харесай

Българка проектира базата ни на Антарктида

 " Пи Ес Архитекти " с началник проектант Пенка Станчева завоюва състезанието за новия лабораторен блок на българската антарктическа база. В надпреварата с 8 точки зад нейния план остана аржентински колектив.

Това, че спечелвам състезанието, бе доста приятна изненада. Няма да укривам, че се веселя. Това ще е сложна и виновна задача, само че в екип с сътрудниците проектанти и с опита на българските полярници считам, че ще се оправим сполучливо ", разказва в изявление за " Радио Пловдив " арх. Станчева от Чили, където работи и живее от година.

Това, което ще отличава нашата база, е, че ще бъде като дом. Ще е с човешки образ, по-скоро скромна. Няма да се търсят " специфични резултати “ вид " галактически транспортен съд “. Идеята е да е практична, функционална, комфортна. Моето схващане е, че да се строи в сходна чиста среда изисква намесата да е по-скоро в подтекста на човешкия мащаб, изисква премереност, известна невзискателност. Тава, което нашите полярници реализират при сегашните условия на работа, е задоволително доказателство за значимостта на наличието ми в Антарктика. Не считам, че посредством архитектурата на новата ни сграда би трябвало да се търси да се впечатли света. По-скоро ще се веселя с екипа, с който ще работим, да основан софтуерно смислена постройка от актуален вид ".

Архитектурата е продължение на съществуващите постройки – концепцията на новия план е да сплоти тематиките от двата съществуващи размера в един нов. Така старите и новите здания ще придобият обща визията и ще се трансфорат в един общ комплекс. Колкото до аленият цвят – той е присъщ за постройките на тези географски ширини, евентуално с цел да се виждат от надалеч.

Сградата ще е с железна структура и с термопанели. Начинът ще се преодолеят суровите условия на този континент е да се изберат по този начин материалите, че топлинните загуби да са допустимо най-ниски. Отоплението ще е от особена значимост и за изборът на вида отопление ще обект на детайлно разискване. Друга значима тематика, която ще въздейства на работното планиране ще е логистиката. Транспортът и монтажът ще са от особена значимост за този план.

Оттук нататък предстои работно планиране. И доста работа. Тя ще стартира още идната седмица, въпреки и отдалечено, арх. Станчева ще стартира диалози с екипа си. От Чили арх. Станчева приказва и за Пловдив. 

" Вероятно подсъзнателно историята и културата на родния ми град ми е повлияла. Но през днешния ден се усещам пловдивчанка, обитаваща и работеща в разнообразни точки на света.  За града ни, както и за цялата ни страна, си поисквам да се появят смислени и виновни управници, които да са индивиди, да мислят и да се вълнуват, да милеят за градовете, които ръководят. Иска ми се да имам вяра в чудеса, въпреки те да се случват рядко ". 

По думите й, Пловдив, за нея постоянно е бил столица на културата, град с голям капацитет. 

Професионалният път на арх. Пенка Станчева стартира с образование в ВИАС (УАСГ) София, преминавайки през Санкт Петербург, Бордо и Венеция. Веднага след дипломирането си през 1995 година започва независима процедура. Автор е на многочислени планове на здания и интериори, работи и в областта на  интериора и дизайна. Съвместявайки пътувания с работа, през последните години осъществя планове в Берлин, Париж и на Тайландския остров Ко Самуи. Най-новият й план за 2018 година е в Сантяго де Чили и се осъществя сега.

Стилът й е различим поради прецизните комбинации на материали и размери, възприятието за мярка и дискретната намесата в пространствата по метод, оставящ място за наличие на жителя му. Носител е на голям брой награди, по-важните от които са:  2017 - " Silver Design Award “ в състезанието A Design Award; 2011 - " СГРАДА НА ГОДИНАТА “ на 2011 година за постройката, известна като " Къщата на Яблански ", София, България; 2008 - специфичната премия на BAUMIT за дълготрайно партньорство, 2007, 2010 - " Интериор на годината " на сп. Наш Дом, 2002 - " Къща на годината " на сп. Идеален дом.

От 2005 до 2009 година е основен редактор на Home Style - приложение за интериор и дизайн към седмичника вестник Капитал. От 2012 година насам е гост-лектор в курса " Практикуване на специалността “ пред студентите по архитектура в във УАСГ, София. В лекциите си демонстрира елементи " от кухнята “ на проектирането. 

От 2000 година до 2003 година управлява от българска страна интернационална стратегия RADAR за продан на млади създатели, работещи в региона на изкуството и новите визии /инсталации, снимка, други/, която е част от Европейската стратегия просвета 2000. Работите по плана са показани на Биеналето за модерно изкуство във Венеция през 2003 година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР