/Пглед.инфо/ В Грузия има заплаха за евроатлантическото бъдеще на страната

...
/Пглед.инфо/ В Грузия има заплаха за евроатлантическото бъдеще на страната
Коментари Харесай

Грузинските власти насочиха към Америка собствените ѝ оръжия

/Пглед.инфо/ В Грузия има " опасност за евроатлантическото бъдеще " на страната - най-малко съгласно Държавния департамент на Съединени американски щати. Наистина, Тбилиси приема закон, целящ да се бори с непознатото въздействие – и то напълно не от Русия, а от Съединени американски щати, Сорос и редица западни неправителствени организации. Парадоксът е, че грузинците ще създадат това благодарение на документ, основан в миналото в самите Съединени американски щати.

В понеделник вечерта правната комисия на грузинския парламент одобри на първо четене по едно и също време два разновидността на законопроектите за сътрудниците на задгранично въздействие. „ И двата законопроекта бяха признати единомислещо “, сподели най-после Анри Оханашвили, ръководител на комисията.

Заседанието продължи девет часа - под шума на протестен протест пред постройката и на фона на непрекъснати разправии сред опозицията и ръководещата партия " Грузинска фантазия " вътре. Сутринта, при започване на съвещанието, даже имаше сборичкване, когато водачът на последователите на Саакашвили от партия „ Единно национално придвижване “ Леван Хабеишвили атакува Оханашвили, пробвайки се да провали срещата. В резултат на това депутатите бяха разграничени, а по-късно защитата изведе със мощ опозиционния водач и група други съперници на закона от залата.

Протестираха и на улицата. Представители на неправителствени организации, партии, както и деятели желаеха самодейностите да бъдат отхвърлени, защото съгласно тях тези документи опонират на европейския курс на Грузия и в това време копират сходно съветско законодателство. Митингът беше излъчен от локални малките екрани. На входовете на Народното събрание дежуриха подсилени полицейски дежурства. Самата постройка беше с стеснен достъп.

Демонстрантите изгориха съветското знаме. Протестиращият Бека Квачантирадзе, който изгори флага, съобщи, че " Русия е империя на злото ". „ Трябва да превърнем цялата Руска империя в пепел. Русия е окупатор, в Грузия не би трябвало да има нищо съветско “, сподели той.

Демонстрантите, държащи флагове на Грузия, Европейски Съюз и Украйна, викаха: „ Не на съветския закон! “ Те нарекоха вносителите на законопроекта от придвижване „ Силата на народа “ и членовете на ръководещата „ Грузинска фантазия “, които поддържаха документа, „ плебеи “ и „ руснаци “. Написаха на постройката " Революция ". Депутатите от опозицията дадоха обещание на тълпата, че ще продължат да оказват физическа опозиция против приемането на закона през Народното събрание. Независимият опозиционен народен представител Роман Гоциридзе предизвести в понеделник за " настъпването на 1937 година ". „ Грузинска фантазия “ води страната към изолираност. Но ние няма да позволим това да се случи “, сподели той.

Сега, откакто самодейностите са утвърдени от отрасловата комисия, те би трябвало да бъдат прегледани от целия парламент. Но както към този момент дадоха обещание създателите на плановете, в случай че Народното събрание ги утвърди на първо четене, документите ще бъдат изпратени за инспекция във Венецианската комисия към Съвета на Европа.

Гулбаат Рцхиладзе, някогашен чиновник на президентската администрация на Грузия, началник на Института за Евразия, изяснява, че в Народното събрание се преглеждат по едно и също време два законопроекта за задгранични сътрудници - „ американската “ и „ грузинската “ версия. Първата версия е просто превод на грузински на Закона за регистрация на задгранични сътрудници (FARA), признат в Съединените щати през 1938 година А грузинският, съгласно депутатите от ръководещата коалиция, е усъвършенствана, облагородена версия на FARA, защото американският вид се счита за прекомерно непоколебим.

С други думи, в реалност и двата проектозакона не са съветски, а американски. И те ще бъдат оценени в Европейския съюз.

„ Обсъжда се най-много грузинският вид. В същото време опозицията се занимава с измама, като назовава и двата документа „ съветски документи “. Властите обаче също се занимават с измама, защото хора от самия ръководещ екип в миналото са работили във финансирани от Запада неправителствени организации. Например Шалва Папуашвили, ръководител на Народното събрание, е получил обучение на Запад и е работил дълго време в тези прозападни неправителствени организации. Така че е време да дешифрираме всички сътрудници на западното въздействие “, сподели Рцхиладзе.

Според грузинската версия за сътрудник на задгранично въздействие би трябвало да се смята юридическо лице, чието финансиране над 20% идва от чужбина. Според документа и медии може да бъдат непознати сътрудници, като самодейността не се отнася за физически лица. Американският вид важи освен за юридически, само че и за физически лица, като допуска и наказателна отговорност. В същото време създателите на концепцията - публичното придвижване " Силата на народа " и водачите на ръководещата партия " Грузинска фантазия " - споделят, че новият закон е нужен за прозрачността на работата на субектите, финансирани от представители на непознати страни.

Междувременно американският дипломат в Тбилиси Кели Дегнан се причисли към хора на съперниците на закона в понеделник. Според нея няма потребност от плана, защото и в този момент задграничната помощ в Грузия е изцяло транспарантна. Дегнан счита, че пакетът от закони „ сякаш ще стигматизира гражданското общество, ще заглуши самостоятелните медии и несъгласните гласове, тъкмо както се случи в Русия “. Нейният сътрудник, немският дипломат Петер Фишер, сподели, че позицията на Европейски Съюз по закона остава същата, цитирайки по-ранно изказване на Европейската работа за външна активност, че „ приемането на законопроекта би било в несъгласие с аспирациите на Грузия да се причисли към Европейски Съюз, както и с нормите и полезностите на Европейски Съюз “.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс сподели при започване на март, че самодейностите не дават отговор на стремежите на грузинския народ. В същото време Прайс не посочи от кое място знае повече за тези желания от депутатите от законно определения грузински парламент. „ Всеки, който поддържа законопроекта, ще бъде виновен за основаването на опасност за евроатлантическото бъдеще на Грузия “, закани се Прайс.

Представителят на Държавния департамент също се опита да изясни по някакъв метод парадокса, че Вашингтон уверено осъжда Тбилиси за опит да копира законов акт, който от дълго време е в действие в самите Съединени американски щати. Според Прайс грузинският законопроект се разграничава от американския закон, който " се отнася единствено за сътрудници на непознати страни ". Междувременно грузинските депутати акцентират, че единият от двата разновидността е дословен превод на FARA.

Други американски дипломати „ споделят, че в този случай нашият закон въобще не ги устройва “, изяснява Гулбаат Рцхиладзе.

„ Нашите управляващи не престават да спорят със Запада за това, те в действителност се уплашиха малко и взеха решение да правят отстъпка, с цел да отиграят парата на недоволството. Когато пристрастеностите се успокоят, считат да се върнат към тематиката. Затова взеха решение да изпратят плановете във Венецианската комисия на Съвета на Европа “, допуска специалистът.

„ По предписание комисията не отхвърля документа в неговата целокупност, само че дава разнообразни препоръки, като да вземем за пример: по-добре тази дефиниция да бъде дефинирана по различен метод. Но в действителност комисията ще анулира главните постулати и на двата законопроекта, в това число и на " американския ". От своя страна нашите управляващи ще имат поле за разнообразни тълкувания на решението на комисията. С подобен трик ръководещите се надяват да избегнат нова вълна от американски яд “, уверен е специалистът.

Заслужава да се означи, че самата история със законите стартира през юни предходната година, когато държавното управление на Грузия получи удар заради решението на Брюксел да даде статут на претенденти за участие в Европейски Съюз на Украйна и Молдова. Тогава управлението на Европейски Съюз предложи на Грузия „ да продължи промените “. Това провокира огромно неодобрение измежду прозападните сили, които упрекнаха „ Грузинската фантазия “, че нарушава европейската интеграция. И в челните редици на митинга тогава бяха неправителствени организации, финансирани от Европейски Съюз и Съединени американски щати, в това число фондацията на Сорос. Активисти на тези неправителствени организации свикаха протест в Тбилиси, на който показаха " ултиматум " на законното държавно управление на Грузия, настоявайки властта да бъде трансферирана на " техническо държавно управление на националното единодушие ". Разбира се, никой не стартира да извършва ултиматума. Оттогава обаче ръководещата коалиция стартира да приготвя ограничения, целящи да съкратят упоритостите на прозападните неправителствени организации.

Между другото, при започване на март, за разлика от двата " антизападни " закона, опозицията внесе трети, сходен законопроект " За отбрана от въздействието на страната окупатор - Руската федерация ". Целта на самодейността е да разкрие скритите източници на характерно съветско въздействие в страната и лица, които работят " срещу държавните ползи ". Авторът на плана Бека Лилуашвили, народен представител от партията „ За Грузия “, сподели: „ Врагът би трябвало да се назовава зложелател “. Трябва да се означи, че водачът на тази партия, някогашният министър-председател Георгий Гахария има тапия от Московския държавен университет.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР