ПГ на Продължаваме промяната сигнализира за корупция на санитарно-ветеринарната зона

...
ПГ на Продължаваме промяната сигнализира за корупция на санитарно-ветеринарната зона
Коментари Харесай

ПП иска пълна проверка на ГКПП Капитан Андреево

ПГ на " Продължаваме промяната " алармира за корупция на санитарно-ветеринарната зона на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", където прекосявали хиляди ТИР-ове дневно. Депутатът Михаил Камбарев изясни проблема на трибунка в Народното събрание.

" За положението на контрола на границата с Турция и Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " са подадени 6 сигнала без резултат ", уточни той и изясни, че от там минават храни с дестинация освен България, само че и целия Европейски Съюз и също така има растеж на товарите.

" Има сведения, че на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " е имало систематичен метод за ограничение контрола на страната и ветеринарния надзор, грозящ целия Европейски Съюз ", разгласи Камбарев. По думите му, откакто от началото на годината Агенцията по храните е с ново управление, то е открила, че частна компания е обхванала санитарния надзор, а страната е трансферирала контрола на нея, също е " основана зона на безотговорност и липса на просвета ", на санитарно-ветеринарния надзор е единственото място, където отсъстват камери.

Вече са подхванати дейности и контролът е стихотворец от инспекторите на БАБХ, почнала е инспекция на административни документи. Имало и сериозен напън против шефа на БАБХ, депутати, зам.-министър на земеделието. В тази връзка " Продължаваме промяната " е поканила на следващия ден на съвещанието на Комисията за битка с корупцията към Народно събрание шефа на компанията, занимавала се с контрола на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", шефът на БАБХ, ръководителят на ДАНС, шефът на ГДБОП.
 Инспектори на БАБХ на
Инспектори на БАБХ на " Капитан Андреево " преодоляват бойкот

Премиерът Кирил Петков е одобрил дейностите на Министерство на земеделието и храните

Припомняме, че на влизащи в страната артикули плодове и зеленчуци от Турция провокира безпорядък и големи опашки на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ". Според зам.-министъра на земеделието Иван Христанов натовареният трафик на пункта е породен от бойкот от страна на частен оператор, отказал да извършва договорните си отговорности. Проблемът бил, че над 10 години операторът бил единствено един, като се подхващат дейности за преустановяване на монопола му. Беше оповестено, че на " Капитан Андреево " ще бъде разкрита държавна лаборатория, за която ще бъде закупено нужното съоръжение. Проблемът бил

, че е бил препоръчан рушвет на новоназначения изпълнителен шеф на БАБХ Христо Даскалов. Случаят е от 19 януари, само че детайлности по него не бяха дадени.

Допълнително депутатът от " Продължаваме промяната " Росен Костурков оповести, че е имало и ново предложение за рушвет от същата компания - този път в размер на 6 млн. лева годишно. Предложението е било отправено посредством различен медиатор - някогашен народен представител.

В началото на април пък съобщи, че единственият метод продукцията на българските производители да бъде предпазена от нерегламентиран импорт, е да има работещ механизъм на границата за прекъсване на артикули, които не дават отговор на условията за качество и сигурност на Европейския съюз и на България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР