Pfizer предложи да промени своя договор за доставка на ваксини

...
Pfizer предложи да промени своя договор за доставка на ваксини
Коментари Харесай

FT: Pfizer е искала Европа да плати за непроизведени още ваксини

Pfizer предложи да промени своя контракт за доставка на ваксини против COVID-19 с Европейски Съюз като понижи броя на доставяните дози с 40 % и забави доставката им, откакто страните членки се оплакаха от пренасищане с ваксини. Същевременно обаче от американската компания са се съгласили да удължат действието на контракта от 2023 година до 2026 година като в същото време е настояла за заплащане за дози, поръчани в контракта, които в никакъв случай няма да бъдат създадени.

Европейският комисар по опазването на здравето Стела Кириакидес показа изменението на контракта пред здравните министри на частна среща в Брюксел във вторник, само че срещна опозиция от четири държави-членки. Договорът автоматизирано се актуализира до нови ваксини, създадени за справяне с нови разновидности на вируса. Полша, България, Унгария и Литва излязоха с изказване, че няма да се съгласят с това. Страните желаеха от Европейска комисия да контракти нови условия или да закупи дози от държави-членки, които не ги желаят, и да ги подари в чужбина. Австрия също съобщи, че не е удовлетворена от договорката, пишат от Financial Times.

Опасността от пандемията отшумя, само че сега Европейски Съюз е зает да заплаща за ненужни ваксини против ковид. Около 82 % от възрастните в блока са получили най-малко две инжекции и са сложени повече от 1,7 милиарда дози. Бяха подписани контракти с осем разработчици на ваксини, осигуряващи цели 4,2 милиарда дози.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР