Pfizer е увеличила цената на ваксината срещу ковид-19 с над

...
Коментари Харесай

Pfizer и Moderna са увеличили цените на ваксините срещу коронавирус за ЕС

Pfizer е нараснала цената на имунизацията против ковид-19 с над една четвърт, а Moderna - с над една десета. Това демонстрират последните контракти за доставка с Европейски Съюз, до които е получил достъп Financial Times. Новата цена на доза от Pfizer е 19.50 евро по отношение на 15.50 евро преди. Цената на доза Moderna е 21.40 евро по отношение на 19 евро преди.

Очаква се, че двете компании ще генерират доходи от десетки милиарди евро през тази година, защото се от ден на ден страни подписват контракти за евентуална спомагателна ваксина, налагаща се поради разпространяването на мощно заразния Делта вид на ковид. Условията по покупко-продажбите, подписани през 2021 година за общо към 2.1 милиарда ваксини до 2023 година, бяха предоговорени, откакто резултатите от клиничните изпитвания демонстрираха, че РНК разработките са по-ефективни от по-евтините дози на Oxford/AstraZeneca и Johnson & Johnson.
Покачване на прогнозните доходи
Пред Financial Times представител на Европейски Съюз показва, че Европейската комисия и европейските държавни управления са се съгласили да платят по-високата цена, с цел да си обезпечат " потвърдили се " ваксини от производителите. По думите му новата цена за продукта на Pfizer е същата като тази, контрактувано по-рано през годината за спомагателните 10 млн. дози. Брюксел декларира, че си резервира правото за поръчката на още 1.8 милиарда дози от Pfizer, с цел да бъде квалифициран, в случай че се наложи спомагателна трета имунизация поради Делта разновидността.

Миналата седмица Pfizer подвигна упованията си за годишни доходи от имунизациите с близо една трета до 28.2 милиарда евро, откакто продажбите на дозите спомогнаха за удвояването на продажбите през второто тримесечие. От компанията разясняват, че цените за стопанските системи с високи приходи са " сравними ", а страните със междинни приходи заплащат на половина.

Според прогнозите разликата сред приходите от РНК имунизациите и приходите от техните по-традиционни съперници ще се задълбочава още повече през идната година. Очаква се, че продажбите на дозите на Pfizer ще доближат 47 милиарда евро, а на Moderna - 25 милиарда евро, като превъзходството им на пазарите с по-високи приходи ще се ускори. Продажбите на имунизацията на Oxford/AstraZeneca, която е по-евтина и е най-вече доставяна в страните с ниски приходи, се счита, че ще се усилят до 12.6 милиарда евро през 2022 година
Сложен миг за Европейски Съюз
Европейски Съюз е сключил договорите в комплициран миг за ваксинацинната стратегия на съюза - когато има проблем с доставките от AstraZeneca и J&J и когато здравните управляващи изследват хипотетична връзка сред техните ваксини и демонстрация на редки случаи на кръвни съсиреци.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР