Пфайзер временно ще намали доставките на ваксината си срещу коронавируса

...
Пфайзер временно ще намали доставките на ваксината си срещу коронавируса
Коментари Харесай

Pfizer изненада ЕС с временно намаляване на доставките на ваксината си

" Пфайзер " краткотрайно ще понижи доставките на имунизацията си против ковид за Европа, до момента в който увеличи индустриалния си потенциал, обявиха през днешния ден компанията и норвежкият Институт за публично здраве, представени от Ройтерс и ТАСС.

В своето изказване Норвежкият институт за публично здраве показва, че решението влиза в действие от идната седмица за незнаен интервал от време, съобщи CNBC.

„ Предвидени бяха 48 875 дози от имунизацията на Pfizer през седмица 3. Сега наподобява ще получим 36 075 “, обясниха от института.

Във вторник Алберт Бурла, изпълнителният шеф на американската биофармацевтична компания, съобщи, че е убеден, че тази година може да „ усили фрапантно “ производството на имунизацията до 2 милиарда дози.

Миналата седмица Европейският съюз удвои поръчката на препарата с нови 300 млн. броя.

Намаляването на доставките е обвързвано с метаморфоза на производството на имунизацията и възобновяване на размерите на производството, се споделя в изказването на Норвежкият институтът. Когато този развой приключи, Пфайзер ще може да усили производството на имунизацията от 1,3 милиарда дози годишно до 2 милиарда дози. Временното понижаване на доставките ще засегне всички европейски страни, уточни институтът и добави, че към момента не се знае в какви периоди компанията ще приключи да обновява производството си.
" Пфайзер " съобщи, че е направила промени в индустриалния развой и оборудванията, които ще изискват в допълнение утвърждение от регулаторите. " Макар че това краткотрайно ще се отрази на доставките в края на януари и началото на февруари, то ще обезпечи доста увеличение на дозите за ваксиниране, които ще са налични в края на февруари и март ", заяви " Пфайзер ".

Норвегия, която не е страна членка на Европейския съюз, получи достъп до имунизациите, добити от блока, с помощта на Швеция - страна членка, която ще купи повече от нужното й и ще продаде остатъка на Норвегия.

Норвежкият институт за публично здраве съобщи, че с помощта на насъбрани запаси няма да има закъснение на разпределението на ваксини против КОВИД-19 в Норвегия.

Европейски Съюз незабавно реагира на смущаващата вест. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че през днешния ден е научила за краткотрайните усложнения на " Пфайзер " за произвеждане на задоволително количество ваксини против коронавирус. Тя посочи, че е разговаряла с управлението на компанията и е получила уверения, че Европейски Съюз ще получи плануваните количества до края на първото тримесечие.

Фон дер Лайен разясни на конференция в Лисабон, проведена във връзка началото на португалското председателство на Съвета на Европейски Съюз, че " Пфайзер " краткотрайно ще забавят доставките в идващите седмици, с цел да внесат промени в индустриалната верига. Тя означи, че компанията схваща нуждата графиците да бъдат спазвани, изключително поради към този момент поставените първи дози и намаляващото време до вторите дози.

Това е здравен въпрос, съобщи ръководителят на Европейска комисия. По нейните думи след новогодишните празници в Европейски Съюз се регистрира скоростно повишаване в броя на новозаразените, а новопоявилите се варианти на вируса на заболяването будят паника.

Ваксинирането е светлина в края на тунела, а въвеждането на общопризнато уверение за ваксинираните е здравно условие. Въпросът защо да служи удостоверението е политически и юридически. Винаги може да се планува съчетаване на подобен документ с разпечатка от негативно проучване за коронавирус да вземем за пример при пътешестване, добави ръководителят на комисията.

Правителствата на шест страни от Европейски Съюз обаче приканиха документално Европейската комисия да упражни напън върху " Пфайзър/БиоНТех ", с цел да подсигурява " непоклатимост и бистрота на навременните доставки " от ваксини срещу Ковид-19, съобщи Ройтерс.

В писмото, подписано от здравните министри на Дания, Естония, Латвия, Литва, Финландия и Швеция, се споделя, че те са били известени от компанията, че контрактуваните количества ваксини ще бъдат доста понижени през идващите седмици. " Това състояние е недопустимо ", декларират министрите и прибавят, че забавянето ще се отрази на направените към този момент графици за имунизация, както и на доверието във имунизационния развой.

Междувременно по-рано през днешния ден стана ясно, че Pfizer и федералните здравни управляващи в Съединени американски щати проверяват гибелта на здравен служащ, умрял 16 дни след сложена доза от лекарството.

До момента доказателствата на допускат връзка с препарата, само че лекарят от щата Флорида е развил рядко заболяване, наречено тежка тромбоцитопения, което понижава способността на организма да съсирва кръвта и да стопира появяването на вътрешно кървене, написа Bloomberg.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР