Певицата Мирослава Кацарова, пианистът Мирослав Турийски и Биг бендът на

...
Певицата Мирослава Кацарова, пианистът Мирослав Турийски и Биг бендът на
Коментари Харесай

От тук до вечността с Мирослава Кацарова, Мирослав Турийски и Биг бенда на БНР

Певицата Мирослава Кацарова, пианистът Мирослав Турийски и Биг бендът на БНР посрещат пролетта с концерт в Първо студио на радиото на 21 март от 19 ч. Събитието " От тук до вечността " носи името на песента, написана от Миро Турийски по текст на Мира Кацарова за албума й " My CINEMA ". Диригент ще е Антони Дончев.
Програмата включва истински композиции на Миро Турийски по текстове на Мира Кацарова, песни от Румен Тосков-Рупето, написани за нея, авторски песни на Мира, както и безконечни класики. Всички аранжименти са на Миро Турийски. Ще прозвучат песните " От тук до вечността ", " Ириси ", " Под небето на Пловдив " напълно от тандема Турийски/Кацарова, интерпретация на песента " Музика, мартини и пушек " на Румен Тосков и други. Акцент ще е фамозната любовна тематика от кино лентата " Ново кино Парадизо " на маестро Андреа Мориконе, който персонално е одобрил версията на Мира и Миро по текст на Елин Рахнев.
Мира и Миро са артистичен тандем повече от 10 години и са осъществили дружно голям брой концептуални концертни стратегии, записи, албуми, измежду които " My CINEMA " (2016), " Теменужена " (2021) и " Beyond Jazz " (2023). През годините двамата сътвориха истински песни с музика на Турийски и по текстове на Кацарова. Това са отличителни и неконвенционални пиеси, които са постоянно музикантски изпипани и звучат с лекост, просветеност и финес. Текстовете на Мира препращат към филми, книги, музика и картини, а думите й са кодове към стиховете на Превер, песните на Жобим и картините на Шагал.
Мирослава Кацарова пее джаз от студентските си години, когато стартира да работи с Веселин Веселинов-Еко, Румен Тосков и Христо Йоцов. С тях тя основава трайно партньорство, което е отразено в първия й независим албум " Бяло в бяло " (2001) с Румен Тосков. За този албум Мира написа текстове на български език по истински песни на Рупето. От тогава до в този момент Мира продължава да пее, основава концептуални концертни стратегии всяка година, записва истинска музика и албуми, като в последните 10 години си партнира с Мирослав Турийски и с Младен Димитров, с който колаборира в електронна музика и джаз. Вече 22 години тя е радиоводеща, посветила се на популяризирането на джаза. От 2015 година е създателка, селекционер и шеф на един от най-престижните джаз фестивали - " Plovdiv Jazz Fest ".
Мирослав Турийски е един от най-виртуозните и неконвенционални джаз пианисти, композитори и аранжори в България. Той свири и се развива в разнообразни обединения, като взе участие в някои от най-значимите джаз фестивали у нас. Паралелно с това написа музика и основава аранжименти за голям брой концерти дружно с Теодосий Спасов, Мирослава Кацарова, Христо Йоцов, Николай Карагеоргиев, Белослава, Хилда Казасян, Орлин Павлов и доста други. През 2016 година основава Октет " Пловдив " и гастролира с него на редица подиуми. Композиторският му гений за инструментални творби изпъква в първия албум на Октета, а за вокални произведения като композитор се изявява в албумите на Мира Кацарова, Мей, както и на млади реализатори. Преподавател е в АМТИИ и е основател на едни от най-важните музикални подиуми в Пловдив, където концертират млади и одобрени български и задгранични реализатори.
Билети се продават в Рекламно-информационния център на БНР (бул. " Драган Цанков " 4) и в мрежата на Ивентим. Вход свободен за възпитаници от музикалните учебни заведения и студенти от НМА " Проф. Панчо Владигеров ", компетентност " Музика " в СУ " Св. Климент Охридски ", Департамент " Музика " в Нов български университет и АМТИИ в Пловдив против ученическа или студентска карта.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР