Петя Симеонова е клиничен психолог и автор в Actualno.com. Специалист

...
Петя Симеонова е клиничен психолог и автор в Actualno.com. Специалист
Коментари Харесай

Психика и тяло: мислете ги като едно

Петя Симеонова е клиничен психолог и създател в Actualno.com. Специалист по тревожни разстройства, суматоха и агорафобия. Консултира хора с личностни проблеми и предпочитание за духовно, прочувствено и физическо развиване.

Напоследък се приказва от ден на ден за връзката сред хранене, физическото положение на телата ни и тревожните положения, паническите офанзивите, депресията и въобще психологичното ни здраве.
Тази наклонност несъмнено ще се ускорява в бъдеще и има съществени учредения за това.
Храненето и въздействието му върху душeвността е един от главните трендове в логиката на психиката за 2019 година и очевидно има за какво.
Според годишният отчет за трендовете на Американската психична асоциация (APA), който излезе тази година и обрисува значими аспекти, това ще бъде едно от направленията, към които ще е ориентиран фокусът в логиката на психиката през идната година.
Става все по-ясно, че не можем да разделяме тялото и душeвността си, а е необходим повсеместен метод, по този начин нареченият холистичен подобен.
Всекидневно работя с хора с сходни проблеми и с цел да реализираме резултат, се постанова те да преразгледат напълно своето държание по отношение на себе си, питателните си привички, отношението към тялото си и до какъв брой се грижат за положителната му форма и тонус, т.е. аз ползвам от години този комплексен/холистичен метод, освен работа с душeвността.
Нека разгледаме дребна част от храненето и по какъв начин това въздейства на психологичното и физическото ни здраве.
За страдание, към момента в множеството случаи, методът ни на хранене е кондензиран с бяла рафинирана захар, прекомерно доста калории, модифицирани храни, пестициди и транс мазнини.
Подобно хранене основано напълно на въглехидрати, като бял самун, тестени произведения, картофи, ориз, плодови консервирани сокове, бяла захар и така нататък, усилва в пъти риска от разнообразни болести и по последни проучвания с до 400% риск от приемане заболяването на Алцхаймер да вземем за пример.
Също по този начин от ден на ден проучвания потвърждават връзката сред меланхолия, пристъпи на суматоха, тревога, бодърствуване и ADHD с този вид метод на хранене и живот.
Разбира се, както към този момент споделих, не можем да разделяме нещата, да разделяме индивида на душeвност и физика, като изцяло обособени съставни елементи един от различен, както постоянно биваше правено до преди няколко години, тук е необходим и работи холистичният метод и разбирането, че индивида е едно цяло и единствено обединяването сред физика и душeвност може да докара до добър резулат.
Понякога даже единствено промени в питателните и двигателни привички, биха могли да разрешат някои психологични проблеми, а в случай че не са задоволителни и се постанова работа с терапевт, то най-малко ще ги облекчат доста и са сериозна крачка към оправянето с тях.
Ще изброя три тактики, които могат да са от изгода за възстановяване и/или предварителна защита на упоменатите нагоре психологични положения, здравето и работата на мозъка и тялото, чрез хранене:
1. Спри потреблението на бяла захар!
Тя не е твой другар, провокира възпаления в тялото ти и изпраща равнищата на кръвната ти захар в орбита.
Ако имаш навика да злоупотребяваш със захар, премахни тази взаимозависимост още в този момент или най-малко я ограничи, като начало.
Когато усетиш разликата в тялото си и методът по който се чувстваш, ще придобиеш предпочитание да продължиш.
Днес има доста благоприятни условия за разнообразни типове десерти с натурални подсладители, които да заместят бялата рафинирана захар, въпрос на избор и персонална отговорност към себе си е да го направиш!
2. Твоя втори “мозък” – червата!
Погрижи се за здравето на червата си - когато там има възпаления, те повреждат органите ти и усилват риска от меланхолия и тревога, като утежняват когнитивното ти здраве и функционалността на мозъка.
Има разнообразни способи това да се случи, изследва, пробвай и открий подобаващият за теб.
3. Нахрани мозъка!
Приемът на ”постни протеини “, като фасул, яйца, спанак, сурови ядки и така нататък в композиция с Омега-3 мазнини, както и наречените от невролозите “мозъчни горски плодове “ – диви боровинки, които имат високи количества антиоксиданти, ще подобрят здравето на мозъка и по-доброто му действие, а това директно ще се отрази и ще усъвършенства животът ти и методът по който се чувстваш във всекидневието си.
Темата е дълга и няма по какъв начин да бъде изчерпана еднократно несъмнено, а това са единствено насоки, само че концепцията е да се стартира отнякъде, да има съответни дейности, а освен предпочитание и тук е нужно да се прояви неизменност и самообладание, до създаване на нови и здравословни привички, отговарящи на персоналните ни потребности.
Тези три дребни стъпки или други, основани на персонално чувство и избор в композиция с една добра психична терапия, ще допринесат за по-отговорно отношение към нас самите, за осъзнаване на нашата целокупност и нов фокус в живота ни.
Грижата за себе си е напълно персонална отговорност и отсрочване не трябва да има, по тази причина дано на следващия ден да стартира от през днешния ден...
__________________________
Петя Симеонова,
клиничен психолог
[email protected]
skype: petyasimeonova-psiholog
websait:http://www.petyasimeonova.com
https://www.facebook.com/PetyaClinicalPsychologist/
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР