Петя Лунд е издателка на българска литература в Германия. На

...
Коментари Харесай

20 въпроса: Петя Лунд

Петя Лунд е издателка на българска литература в Германия. На 24 май, по отлично съвпадане с празника, получи издателската премия на Германското министерство на културата. Отличието има двойна тежест. От една страна, поради огромната конкуренция измежду самостоятелните издателства, а от друга - тъй като слага " дребна " литература като нашата в светлината на огромен прожектор.

Петя приключва " Медии " и " Славянска лингвистика " в Кьолн, след което основава издателство eta през 2016. В началото се концентрира към модерна българска литература, само че пет години години по-късно отваря небосвод към цяла Югоизточна Европа.

Тя съпоставя работата си с нареждане на пъзел, в който всички елементи би трябвало да пасват точно една към друга. За триумфа й в подреждането приказват редица награди. Сред тях са оценката на HKW за Андреас Третнер и Ангел Игов ( " Кротките " ). Или Хамбургската премия за превод за Хенрике Шмит и Мартин Савов, които дават немски глас на " Ние съгласно мансардата " на Иван Ланджев.

Подходът й постоянно надвишава рамки и вплита няколко изкуства. Например двуезичното издание на стихосбирката " Лапидариум " на Георги Господинов e илюстровано от художничката Габи Бергман и се разви в няколко изложения и мултимедийна апаратура. Освен това има и спомагателна стойност - сега е единственото налично издание на дебюта на Господинов.
Като какъв човек се определяте?
Лаконична и любознателна.
Нещото, в което вярвате безусловно?
В лечебната мощ на смеха.
Капитал - брой 22 Любимият ви миг от деня?
Аз съм от ранобудните хора, които стават сред 6.30 и 7 заран. Свежестта на утрото за мен е най-зареждащото време на денонощието.
Най-голямото предизвикателство във вашата работа?Да комбинирам доста действия, за които по принцип се изисква настрана обучение. В огромните издателства си има отдели за всяко звено. На мен ми се постанова да съумявам да жонглирам с всевъзможни задания - от търсене на нови
заглавия, през договаряния, контракти, продукция, маркетинг и продажби до образуване на четения и пътувания и какво ли още не.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР