Петте държави с най-висока свръхсмъртност на 100 хил. души по

...
Петте държави с най-висока свръхсмъртност на 100 хил. души по
Коментари Харесай

Анализ: Смъртните случаи от COVID са вероятно три пъти повече от официалните данни

Петте страни с най-висока свръхсмъртност на 100 хиляди души по време на Коронавирус пандемията са Боливия - 734, 9, България - 647,3, Есватини (Свазиленд) - 634,9, Северна Македония - 583,6 и Лесото - 562,9.

Коронавирусът е предизвикал евентуално гибелта на 18,2 млн. души по света, три пъти повече от формалната статистика на умрелите.

До такива заключения се стига в ново проучване, оповестява " Гардиън ".

По-високият брой смъртни случаи е резултат на по-задълбочена оценка за жертвите на ковид до края на 2021 година, съгласно разбора на консорциум от здравни откриватели. Изводите са оповестени в

Учените базират изчисленията си на " свръхсмъртността ", чиято причина директно или непряко е пандемията. Тя се калкулира като се види разликата сред броя на всички регистрирани смъртни случаи по всевъзможни аргументи за интервала и броя на плануваната смъртност, съгласно yсреднени данни от предходни години.

" Нашите оценки за свръхсмъртността от Коронавирус допускат, че отражението на ковид върху броя на умрелите е по-тежко от обстановката, записана в формалната статистика ", изясняват създателите на проучването, което е ръководено от доктор Хайдонг Уанг, учител във Вашингтонския университет.

" Официалната статистика за записаните смъртни случаи от COVID-19 дава единствено част от картината на същинската тежест на смъртността. Официалната смъртност е 5,9 млн. умряли в света сред 1 януари 2020 година и 31 декември 2021 година, само че нашите калкулации сочат, че в този интервал има свръхсмъртност от 18, 2 млн. души ", прибавят учените.

Анализът се базира на оценките за свръхсмъртността в 191 страни и територии.

Предишно изследване от Швеция и Нидерландия стига до изводите, че COVID-19 непосредствено е предизвикал множеството от случаите на схръхсмъртност в тези страни.

Ако оценките са правилни, международното равнище на свръхсмъртност във всички възрасти, която се дължи на Коронавирус, по време на пандемията е била 120,2 умряли на 100 хиляди от популацията, а свръхсмъртността надвишава 300 умряли на 100 хиляди от популацията в 21 страни.

Най-тежка е обстановката в Южна Америка - 5,3 млн. умряли, Северна Африка и Близкият изток с 1,7 млн. и Източна Европа - 1,4 млн. души, които са на челните позиции по свръхсмъртност.

По отношение на безспорни цифри Индия има най-голяма свръхсмъртност, обвързвана с COVID-19 - 4 млн. 70 хиляди души. Следват Съединени американски щати - 1 млн. 130 хиляди, Русия - 1 млн. 70 хиляди, Мексико - 798 хиляди, Бразилия - 792 хиляди, Индонезия - 736 хиляди, Пакистан - 664 хиляди
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР