Петте държави от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и

...
Петте държави от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и
Коментари Харесай

БРИКС се разширява с 6 нови държави

Петте страни от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка – оповестиха приемането на шест нови членки от идната година. Ходът акцентира устрема на клуба на огромните и многолюдни разрастващи се стопански системи за смяна на международния ред.

Аржентина, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия, Египет и Обединените арабски емирства ще станат пълноправни членове от 1 януари 2024 година, разгласи групата на срещата си на върха в Южна Африка.

„ Това разширение на участието е историческо “, съобщи китайският президент Си Дзинпин, чиято страна е най-мощната в групата на незападните страни, която съставлява една четвърт от международната стопанска система.

Разширяването е и нова насочна точка за съдействието в границите на БРИКС. То ще внесе нова сила в механизма за съдействие на БРИКС и ще укрепи още повече силата за международен мир и развиване. “

Призивите за разширение на БРИКС преобладаваха в дневния ред на тридневната среща на върха в Йоханесбург и разкриха различията в блока по отношение на темпото и критериите за приемане на нови членове. Но групата, която взема решения с консенсус, въпреки всичко съумя да реализира единодушие по „ водещите правила, стандарти, критерии и процедури на процеса по разширение на БРИКС “, съобщи южноафриканският президент Сирил Рамафоса.

Близо две дузини страни от целия „ световен юг “ (б.р. – необятно разбиране, отнасящо се до незападните страни) са подали публични заявки за присъединение към клуба.

На срещата на върха участваха още към 50 държавни и държавни ръководители, което съгласно водачите на БРИКС акцентира привлекателността на посланието на организацията.

Представители на Съединени американски щати омаловажиха вероятността БРИКС да се трансформира в геополитически противник, описвайки блока като извънредно разнообразна цялост от страни, в която има както другари, по този начин и противници. Ентусиастите обаче позволяват, че организацията може да оспори превъзходството на Г-7.
Може ли БРИКС да детронира щатския $? Истината за БРИКС: огромни очаквания, интерес и доста дефекти
БРИКС е разнородна комбинация от огромни и дребни стопански системи, демократични и властнически страни, а претендентите за участие и признатите в клуба също отразяват това многообразие. Но макар разликите водачите на БРИКС показват общо разбиране, че интернационалната система е доминирана от западни страни и институции и не обслужва ползите на разрастващите се страни.

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва съобщи, че с приемането на шест нови членове блокът ще съставлява 46% от популацията на света и още по-голям дял от икономическото му произвеждане.

Срещата на върха акцентира разделянето със Запада поради войната в Украйна и поддръжката, на която Русия се радва от сътрудниците си от БРИКС в миг на световна изолираност. Южна Африка, Китай и Индия не осъдиха съветската инвазия, а Бразилия отхвърли да се причисли към западните страни в изпращането на оръжия за Украйна или налагането на наказания на Москва.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР