Петстотинметровият астероид 101955 Bennu може да затрие живота от лицето

...
Петстотинметровият астероид 101955 Bennu може да затрие живота от лицето
Коментари Харесай

САЩ планират да взривят астероид, заплашващ Земята

Петстотинметровият метеорит 101955 Bennu може да затрие живота от лицето на нашата планета, в случай че се блъсне в нея.

Астероидът 101955 Bennu, чиито размери са по-големи от тези на Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, може да се блъсне в Земята през 2135 година По преценки на учените, силата от кинетичния удар на големия галактически обект ще е не по-малко от 1200 мегатона, т.е. ще е 80 пъти по-голяма от мощността на хвърлените над Хирошима и Нагасаки атомни бомби.

За да може метеоритът да бъде отклонен от траекторията на конфликта с нашата планета, учени от националната лаборатория "Лорънс Ливърмор " в Калифорния сътвориха самобитна галактическа стенобойна машина - свръхмощна ракета HAMMER (Hypervelocity Astoid Mitigation Mission Emergency Response vehicle), която може да носи нуклеарен заряд. По мнението на учените, тя може да отклони метеорита и даже отчасти да го унищожи, написа "Монитор ".

При това компютърни симулации на експерти от НАСА въз основа на индикатори за траекторията на евентуално рискови галактически тела демонстрират, че 2500 огромни галактически обекта се намират в зона, от която Земята е налична за тях.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР