Петровден отбелязваме на 29 юни. Според църковния календар този ден

...
Петровден отбелязваме на 29 юни. Според църковния календар този ден
Коментари Харесай

Петровден е, днес се работи до обяд

 Петровден означаваме на 29 юни. Според църковния календар този ден е предназначен за Свети Петър и Павел. За традицията на българина обаче братята светии имат два обособени дни за удостояване. Петровден на 29 юни, а Павловден на 30 юни. Според житието му, Свети Петър бил елементарен риболовец на име Симеон. Именно Христос му дал името Петър - означаващо камък. Когато залавят Христос, Св.Петър три пъти се отхвърля от Христос - за което след това надълбоко съжалява.Свети Павел пък бил велзевул, който взел участие в гоненията на християните и даже вземат участие в убийството на свети Стефан.

Според житието му се споделя, че на път за Дамаск чул Божия глас, който го пита за какво го гони. Това изиграва значима роля и скоро той се покръства, и става един от най-ревностните християни, проповядващи вярата. Св. Петър бива разпънат на 29 юни, същият ден Св. Павел е посечен с меч. Двамата апостоли Петър и Павел символизират заблудата и покаянието, и се считат за едни от най-ревностните почитатели на Христос.

В българският календар Петровден се предшества от Петровите пости. Те стартират след Петдесетница - близо две седмици не се хапват блажни ястия. В националните вярвания Петър и Павел са двама братя - Петър богат и непреклонен, Павел - бедняк и обективен. На Св. Петър се паднало да държи ключа за портите на парадайса. Да съди кой е правоверен и ще влезе, кой е виновник и ще отпрати. Справедливостта на неговата дума никой не можел да подложи на подозрение, тъй като даже, когато майка му - неприятна и проклета жена, напуснала този свят и отишла пред портите, той не я пуснал.

Тъй като Петровден съответствува с най-живият интервал от икономически живот - обредите на този ден са най-често свързани с него. През деня се работи до обяд - в този ден споделят и Св. Петър хващал сърпа. Следобед обаче не трябвало да се хваща работа - нито домашна, нито селскостопанска - с цел да е плодородна годината. На места стават рано заран и хвърлят камъчета в лозето, бостана, равнищата - с цел да даде огромна годишна продукция.

За светията на този ден наложително на масата се поставят ябълки петровки. Също се подготвя тиквеник, млечна баница, кокошка с джанки, и ядене наричано " бял мъж " (или " белмъш " и " кутмач " ). Петровското пиле или най-малко пилешкото също е наложително. Имен ден честват: Петър, Петьо, Павел, Камен, Петя, Павлина, Полина и други.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР