Петролопроводът Дружба от Русия до Германия спря работа, защото Германия,

...
Петролопроводът Дружба от Русия до Германия спря работа, защото Германия,
Коментари Харесай

Опасен петрол задръсти тръбопровода "Дружба" и застраши Централна Европа

Петролопроводът " Дружба " от Русия до Германия спря работа, тъй като Германия, Полша и Беларус отхвърлиха да одобряват хиляди тонове петрол с рисково ниско качество, попаднали в него.

Застрашени от недостиг са рафинерии на полската PKN Orlen и на Total, Shell, BP и " Роснефт " в Германия, получаващи суровина главно по оборудването, издигнато във времената на някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Много е евентуално това извънредно рядко събитие да провокира правосъдни искове за вреди от западните клиенти против съветските снабдители. От своя страна, съветските компании ще си потърсят обезщетения от държавния монополист " Транснефт ".

Капацитетът на " Дружба " е до 1 млн. барела недопечен нефт дневно, което задоволява към 1% от световното ползване, напомня " Ройтерс ".

Беларус удостовери, че Полша е спряла да приема нефт по " Дружба " късно вечерта в сряда, заяви националната организация " Белта ". Това автоматизирано значи прекъсване на доставките и за Германия. Но рисковият за рафинериите съветски нефт, който към този момент е минал през системата, ще доближи до 4-5 дни Словакия и Унгария, твърди беларуската компания " Гомелтранснефт Дружба ". Източник на " Ройтерс " споделя, че Чехия също е спряла да приема контрактуваните количества.

Източник от съветските енергийни измежду и споделя, че казусът може да бъде решен до края на седмицата. Малко по-късно от Москва оповестиха, че рецесията ще бъде разисквана през днешния ден на съвещание на съветското държавно управление.

Тя е провокирана от незнайна към този момент съветска компания за рандеман на нефт, вкарала в тръбопреносната система суровина с неприемливо огромно наличие на хлорорганични съединения. Става дума за субстанции, добавяни за по-лесно добиване на нефта от земните глъбини, само че те наложително би трябвало да се отстранят преди да стартира преместването му по тръби, защото имат корозивен резултат, в това число са преработващите съоръжения в рафинериите.

Още на 24 април говорителка на концерна " Белнефтехим " заяви, че договарят с руснаците за навлизането на нефт от сорта Urals със наличие на така наречен органически хлор в десетки пъти над допустимото. Компанията даже уточни мястото в Русия, от което е вкаран този петрол - секторът Самара-Унеча. Няколко западни източника от огромни европейски енергийни компании настояват, че отклонението от горния лимит на нормата е сред 15 и 33 пъти. В съпоставяне с нормалното количество хлорорганични съединения разминаването доближава до 330 пъти.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР