Петролният пазар у нас е изкривен повече от 20 години,

...
Петролният пазар у нас е изкривен повече от 20 години,
Коментари Харесай

Йордан Цонев: Петролният пазар у нас е изкривен над 20 г.

Петролният пазар у нас е килнат повече от 20 години, има първи проблясъци на монополни, картелни съглашения, като в петролните вместимости над 50% се държат от две огромни компании в България – Лукойл и Петрол.

Второ – няколко компании държат над 60% от бензиностанциите. Само тези 2 учредения са задоволително доказателство, че по регулаторен път не можем да надигнем пазара, има естествени спънки. Има смисъл от основаването на държавен артикул, само че въпросът е да се направи на пазарен принцип и държавната компания да работи на пазара.

Така депутатът от Движение за права и свободи и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси на Народно събрание изясни в „ Беновска пита” за какво желанието за основаване на държавна петролна компания е потребна за пазара у нас.

„ Ако в този момент ние с вас желаеме да създадем една бензиностанция, с импорт на гориво от Гърция, да вземем за пример, то би трябвало да се складира някъде, с цел да го продаваш. Но когато има монопол, не можеш нищо да командваш”, продължи икономистът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР