Петролният гигант Shell обяви в понеделник, че прекратява равноправното си

...
Петролният гигант Shell обяви в понеделник, че прекратява равноправното си
Коментари Харесай

Shell спира партньорството си с “Газпром” и участието си в “Северен поток 2”

Петролният колос Shell разгласи в понеделник, че приключва равноправното си партньорство с “Газпром” поради събитията в Украйна. Според изказването на компанията тя ще излезе от взаимните предприятия с съветската компания и нейните разклонения, в това число 27,5-процентния си дял от оборудването за втечняване на газ “Сахалин-2”, 50% присъединяване в Salym Petroleum Development и в енергийното дружество Gydan.

Компанията стопира и с уговорките се в газопровода “Северен поток 2”.

Компанията споделя в свое изказване, че решението е взето “по убеждение” и че тя е фокусирана върху сигурността на “нашите хора в Украйна” и подсигурява сигурността на “нашите хора в Русия”.

“Шокирани сме от загубата на живот в Украйна … в резултата на неправилен акт на военна експанзия, който заплашва европейската сигурност” – сподели основният изпълнителен шеф на Shell Бен ван Бюрдън.

Shell работи по отношение на отражението на войната в Украйна върху бизнеса, в това число във връзка с “осигуряване на доставки за Европа и други пазари, съобразявайки се със съответните санкции”.

Към 2021 година компанията е имала неликвидни активи в Русия за към 3 милиарда $. Тя чака понижаване на цената на тези активи след известието за излизането й от взаимните предприятия с “Газпром”.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР