Петролният гигант на Саудитска Арабия Aramco оповести печалба от $121

...
Петролният гигант на Саудитска Арабия Aramco оповести печалба от $121
Коментари Харесай

Най-големият петролен гигант със $121 милиарда печалба за 2023 година

Петролният колос на Саудитска Арабия Aramco оповести облага от $121 милиарда за миналата година - спад по отношение на пика през 2022 година, който се дължи на спада в цените на силата.

Въпреки спада, това към момента се подрежда на второ място по облага на Aramco досега, на фона на продължаващите старания на ОПЕК+ за ограничение на производството за стабилизиране на международните енергийни пазари. Намаляването на облагите обаче слага кралството пред провокации, изключително когато то реализира амбициозни начинания за развиване, ориентирани към понижаване на зависимостта от приходите от нефт, ръководени от настойчивия му престолонаследник.

За разлика от зашеметяващата облага от $161 милиарда, регистрирана през 2022 година, Aramco уточни по-ниските цени на суровия нефт, понижените размери на продажбите и намаляващите маржове в секторите на рафинирането и химикалите като фактори, съдействали за спада на облагата.

Въпреки това Aramco реши да усили дивидентите за своите акционери, като през последното тримесечие на годината разпредели над $31 милиарда.

Общият размер на приходите на компанията за годината възлиза на $440 милиарда, което е спад спрямо $535 милиарда за миналата година, което акцентира провокациите, пред които е изправена в изискванията на икономическа неустановеност.

Главният изпълнителен шеф на Aramco Амин Х. Насър посочи устойчивостта и адаптивността на компанията при поддържането на здравословни парични потоци и доходност макар преобладаващите стопански условия.

Работейки по инструкции на саудитското държавно управление, Aramco резервира дневния си рандеман на 12.8 милиона барела, отклонявайки се от по-ранните проекти за увеличение на производството. Това решение е в сходство със тактиката на Саудитска Арабия в границите на ОПЕК за ограничение на производството и поддръжка на международните цени на петрола, като цената на суровия нефт вид Брент е малко под $82 за барел.

С пазарна стойност от $2 трилиона Aramco остава една от най-ценните компании в света, отстъпвайки единствено на Apple, Microsoft и NVIDIA. Въпреки съмненията, акциите на Aramco означиха лек растеж на комерсиалната стойност на борсата Tadawul.

Визията на престолонаследника принц Мохамед бин Салман за кралството включва диверсифициране на стопанската система му от зависимостта от петрола, образец за което са амбициозни планове като футуристичния град Неом, чиято стойност се прави оценка на $500 милиарда.

На фона на забележителните облаги на Aramco обаче измежду деятелите не престават да съществуват опасения по отношение на въздействието на потреблението на изкопаеми горива върху околната среда и приноса му за изменението на климата.

Неотдавна принц Мохамед трансферира спомагателни 8% от акциите на Aramco на суверенния фонд на кралството, което се прави оценка на над $160 милиарда, макар че по-голямата част от компанията остава под контрола на кралското семейство Ал Сауд, а миноритарният дял се търгува обществено на фондовата борса Tadawul.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР