Петролният бранш представи „Визия 2050“ за развитието на сектора. Това

...
Петролният бранш представи „Визия 2050“ за развитието на сектора. Това
Коментари Харесай

Петролният бранш представи „Визия 2050“ за развитието на сектора

Петролният отрасъл показа „ Визия 2050 “ за развиването на бранша. Това стана на конгрес в София, който разиска „ Стратегия на рафиниращата промишленост до 2050 година: преход за течните горива и благоприятни условия пред сектора”, част от формалния календар на българското председателство. Събитието бе домакинствано от Европейската петролна асоциация (FuelsEurope) и Българската петролна и газова асоциация.

Форумът беше открит от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и Валентин Златев, ръководител на Българската петролна и газова асоциация.

Сред панелистите в полемиката бяха и Тудор Константинеску, основен консултант, основна дирекция „ Енергетика “, Европейска комисия, както и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.
Пред 100 делегати – представители на европейските и българските институции, депутати, специалисти и представители на нефтената промишленост, Бела Келемен – президент, и Джон Купър – общоприет шеф на Европейската петролна асоциация, показаха Визия 2050 за развиването на европейската петролна промишленост.

В работата по създаването на визията участваха и компании, членове на FuelsEurope, които са част и от БПГА посредством своите поделения в България.

Целите от визията са насочна точка и за създаването и внедряването на положителни практики за повишение на качеството на продуктите и за българските консуматори.

Водещи европейски специалисти дискутираха бъдещето на течните горива, както и внедряването на нови технологии за производството на биогорива и потреблението на различни източници на сила.
„ Ние имаме вяра, че търсенето на течни горива няма да секне в дълготраен проект и има бъдеще за тях. Съвременните провокации пред околната среда обаче повдигат голям брой въпроси, които би трябвало да бъдат адресирани навреме от нефтената промишленост, държавните управления и европейските институции.

Декарбонизацията на транспортния бранш е да вземем за пример огромно предизвикателство и неналичието на софтуерни други възможности в авиацията, водния и тежкотоварния превоз още веднъж откроява значителната роля на течните горива в актуалния свят.”, акцентира Валентин Златев.

Членовете на FuelsEurope и БПГА - „ Шел “ и „ Лукойл “, показаха положителни практики в развиването на нисковъглеродни технологии за течни горива и други петролни артикули – внедряването на най-големия в света цех за атомна електролиза в рафинерията на „ Шел “ в Райнланд, Германия, както и технологиите за нисковъглеродни горива и понижаване на излъчванията в „ Лукойл Нефтохим “ Бургас.

Европейската петролна асоциация сплотява 41 нефтени компании – на процедура 100% от рафинериите в Европа и 75% от търговците на горива на континента.
Членове на FuelsEurope членуват и в БПГА посредством своите поделения в България. Българската организация е единствената представителна за българския пазар като 16 членове имат общ пазарен дял към 75%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР