Петролните фючърси поевтиняват с над 2% с оглед напрежение на

...
Петролните фючърси поевтиняват с над 2% с оглед напрежение на
Коментари Харесай

Петролът поевтиня с над 2% след срив на фондовите борси

Петролните фючърси поевтиняват с над 2% с оглед напрежение на международните фондови тържища и поскъпващ $, като в това време има възобновяване на добивите в Мексиканския залив, които пострадаха поради двата неотдавнашните урагани.
През следобедната европейска търговия фючърсите на петрола Брент се намаляват с към 2.15% към 73.70 $ за барел, а тези на американския лек недопечен нефт WTI - с 2.78% малко под ценовото равнище от 70.00 $ за барел.
Днешният спад на петролните цени е предизвикан от засилващото се напрежение на световните пазари на акции и повишаването вследствие на това на щатския $, защото вложителите наподобяват обезпокоени от евентуален отрицателен резултат върху международните финансови пазари от евентуален банкрут на китайски бизнесмен Evergrande Group.
Китайският колос в региона на недвижими парцели - Evergrande, който има задължения за над 300 милиарда $, е на ръба на банкрута. Това провокира в понеделник мощен срив на акциите на световните пазари, защото вложителите, които преди този момент пренебрегнали обстановката с китайската мегакомпания, започнаха да обръщат внимание.
Страховете от "спукване на балона на имотния пазар " от дълго време тормозят вложителите, когато става въпрос изключително за Китай. Според "Файненшъл таймс " секторът на недвижими парцели с огромен ливъридж съставлява повече от 28% от китайската стопанска система.
Тежкото състояние на Evergrande провокира спор за това по какъв начин китайските управляващи би трябвало да реагират. Междувременно притежателите на почти 19 милиарда $ облигации на Evergrande в долари са оставени да се чудят какво ще стане с техните вложения, а акциите на китайският колос се сринаха с 83% по време на днешната търговия на Хонконгската борса.
Трусовете на азиатските тържища се придвижиха на европейските пазари на акции, като се чака и Уолстрийт да започва търговията в понеделник с много стабилен спад (очаква се показателят DJIA да отвори със загуба от над 600 пункта).
Това незабавно рефлектира върху повишаване на $, защото зелените пари се употребяват със статут на "валута-убежище ". По-силният $ пък прави деноминирания в долари нефт по-скъп за притежателите на други валути и като цяло отразява по-голямо отвращение за риск-апетит от страна на вложителите на световните финансови пазари, което пък води до напън върху цените на черното злато.
Поевтиняването на петрола се укрепва и от последователното възобновяване на петролното произвеждане в Мексиканския залив след сериозните проблеми, дължащи са на двата огромни урагана наскоро в района. Ураганите доведоха до прекъсване на доставките от Мексиканския залив в Съединени американски щати, само че към края на предходната седмица фирмите производители към този момент разполагаха с едвам 23% офлайн от производството на недопечен нефт, равняващо се на 422 078 барела дневно.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР