Петролната компания на Георги Самуилов обяви планове за експанзия в

...
Петролната компания на Георги Самуилов обяви планове за експанзия в
Коментари Харесай

"Инса ойл" и нейният американски PR партньор

Петролната компания на Георги Самуилов разгласи проекти за агресия в района и нахлуване във ВЕИ бранша. Това ще стане посредством взаимно сдружение със странна прясно основана компания от Съединени американски щати - Focal Point Energy, ръководена от някогашен политически съветник. Видимо партньорството търси по-скоро PR резултат, в сравнение с някакви действителни изгоди.
" Нова българо-американска компания влиза на българския и на Балканския енергиен пазар ". Така озаглавено прессъобщение (главното Б е непокътнато от оригинала - бел. ред.) беше публикувано от един от огромните играчи в петролния отрасъл в страната - " Инса ойл " на Георги Самуилов. От текста се схваща, че тя е основала взаимно сдружение с " американската компания за развиване на стратегически енергийни вложения Focal Point Energy (FPE) ", което се споделя INSA OIL INC SA и в чийто капитал двете ще вземат участие поравно.

Новината за презокеанското съдействие и привличането на непознати вложения на в последно време бумтящия енергиен пазар няма по какъв начин да не разсъни положителни усеща. Единственият проблем е, че малко по-задълбочен взор към американския сътрудник по никакъв метод не демонстрира нито значителен опит, нито значими капитали, които да обосноват някакви изгоди от новото начинание.
Реклама Тримесечният сътрудник
Според формалното известие " Focal Point Energy е капиталова компания, основана в Съединени американски щати ". Не се афишира къде е записана, само че пресрелийзът е анотиран с " ХЮСТЪН, ТЕКСАС, САЩ/ПЛОВДИВ, БЪЛГАРИЯ ", което загатва, че може би става въпрос за вложител, приближаващ от сърцето на американската нефтена промишленост.

Посоченият също дава, където очевидно се обитават дребни бизнеси чартърен. на адреса връща най-вече лекарски кабинети и други услуги. Дори в същия офис 120 в двуетажната постройка да вземем за пример се обитава (или най-малко се е помещавала) и.

От уебстраницата, записана на 20 януари 2022 година, не се схваща доста за самото юридическо лице зад Focal Point Energy. Все отново след известно търсене в корпоративните регистри, въпреки и записана в Уайоминг на 18 март 2022 година Логично късата, едвам тримесечна, корпоративна история повдига въпроси до каква степен FPE има нужния опит да помогне за реализиране на заложените цели. А точно " да се разшири обсега на активността на " Инса ойл " на Балканския полуостров, както и да се обогати и разнообрази съществуващото портфолио от рафинирани артикули, които се оферират на пазара ". Също по този начин и да " работи интензивно за създаване на нови планове за рандеман на чиста, зелена сила в целия район ".
Фотограф: Георги Кожухаров
Теоретично за прясно учреденото сдружение би могло да има и разумно пояснение - да е особено основана планова компания. Това обаче не наподобява изключително евентуално, защото такива нормално се вършат от някоя огромна корпорация за присъединяване в съответното начинание, до момента в който в тази ситуация не е посочен различен краен и по-реномиран притежател.
Реклама Експерт по поръчка
Единственото посочено лице е изпълнителният шеф на Focal Point Energy Винс Тровато, който е показан от " Инса ойл " като някогашен почитан чиновник на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати.
Винс Тровато Източник: Focal Point Energy
На уеб страницата на американската компания също може да се открие единствено неговото име и фотография без биография. Все отново за предишното му се откриват в интернет. От тях излиза наяве, че през годините от 2008 година насам е заемал консултантски постове в изборни акции на разнообразни републикански политици. През 2014 година той е бил претендент във вътрешните избори на Републиканската партия за щатския парламент в Уисконсин, само че не е определен. През 2016 година е заместник-началник на щаба на Доналд Тръмп в същия щат. А през 2017 година е имал консултантски контракт и е, известна със абсурда към събираните персонални данни на милиони Фейсбук консуматори и потреблението им за политически акции.

По време на администрацията на Тръмп той очевидно се преквалифицира от политически в енергиен специалист, като става. Но може би най-любопитни са последните му кариерни развития. В началото на 2022 година - също по този начин, която съгласно представянето й дава услуги по стратегически връзки, лобизъм и образуване на акции. В представянето му там не се споделя нищо за Focal Point Energy, което е обяснимо, защото още не е записана. Но може би по-любопитното е, че самата Hyperfocal e записана на упоменатия адрес в Хюстън, а притежателят й - на упоменатия адрес в Уайоминг. А като шефове на всички компании е посочена локална адвокатска адвокатска фирма, профилирана в регистрация на компании и отбрана на активи.

Или в резюме, по всичко проличава, че новият съучастник на " Инса ойл " е просто основана по заложен от клиента шаблон куха компания, чиято единствена цел е да имитира сполучлив американски бизнес. А цитатът на Винс Тровато в прессъобщението стартира да звучи леко комично: " Ние обединихме най-хубавото от двете сдружения - техническия опит, висока степен на експертиза и увереност за дейности на Focal Point Energy и сполучливия действен модел на Insa Oil. Всичко това е мощната формула за триумф на новото сдружение. Нашето партньорство е учредено на споделените полезности и общата задача на двете компании. Това взаимно дружество ще играе основна геополитическа роля в диверсификацията на източниците на гориво в района на Балканите, а това е основна цел както на Съединените щати, по този начин и на нашите сътрудници в Европейския съюз. "
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Компании 3 Политика 1 Политика 2 Политика 3 Политика 1 Политика 2 Компании 3 Политика Реклама Театърът на Самуилов
Така последният значителен въпрос е кому и защо е належащо това скъпо зрелище. Ако " Инса ойл " желае да се разраства в района или да навлиза във ВЕИ, тя би могла да го прави и без сходна генномодифицирана конструкция.

Най-първосигналната версия може да е, че притежателят на " Инса ойл " пробва да се нарежда като международен състезател за пред локалните политици. В свое изявление финансовият министър Асен Василев преди няколко месеца съобщи, че Георги Самуилов персонално му е споделил, че е бил притискан от Бойко Борисов и Делян Пеевски. Същевременно " Инса ойл " не е и в блестящи връзки и с актуалната власт, като посред мини бензиновата суматоха през март тя понесе обвинявания, че е в основата на извилите се опашки пред колонките, а пък компанията отговори със сигнал против Василев до прокуратурата. Така че вероятен план е съществуването на " американския сътрудник " да работи като спирачка за политически офанзиви. Зле съединената режисура мъчно би издържала малко по-сериозна инспекция, само че доста медии към този момент безрезервно предадоха новината, а с това и тя в всеобщото схващане се трансформира в действителност.

Едно допустимо и по-скоро иронично пояснение е, че притежателят на петролната компания Георги Самуилов е привикнал с привидните покупко-продажби. През 2018 година, когато Общинска банка беше приватизирана, това стана публично със средства от " Инса ойл ". Сделката обаче беше завършена през лихтенщайнски фонд, в който " Инса " закупи дялове без право на глас и по този начин макар вложените десетки милиони няма никакъв надзор. Допреди да бъде продадена, банката беше в ръцете на доминирания от ГЕРБ Столичен общински съвет, като съответно за мощното лице в нея се приемаше ръководителят на финансовата комисия Орлин Алексиев. Запазеният контролен съвет след приватизацията се приема за знак, че действителният надзор над Общинска банка продължава да е във фактори от ГЕРБ, евентуално в някакво съглашателство с Делян Пеевски.

И най-после, несъмнено, зад цялата история може да стои към този момент от над година развяващото се чучело за локални олигарси " Магнитски ". След наложените от Съединени американски щати наказания на депутата Делян Пеевски, доверения му Илко Желязков и обвинения предприемач Васил Божков от време на време се разпалват упования и клюки, че описът може да се разшири и с още лица. Предвид допирните точки на Самуилов с Пеевски през годините, той постоянно попада измежду нормалните обвинени. Затова и интервенцията " взаимен бизнес с американска компания " би могла и да е опит за търсене на индулгенция.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР