Петролът поскъпва с близо 2% по време на търговията във

...
Петролът поскъпва с близо 2% по време на търговията във
Коментари Харесай

Петролът отново поскъпва, ОПЕК+ може да намали производството

Петролът нараства с близо 2% по време на търговията във вторник, откакто Саудитска Арабия предизвести, че " ОПЕК + " може да понижи производството, с цел да ограничи поевтиняването на черното златото и с цел да стабилизира волатилния петролен пазар.

" " Изключителната “ волатилност и неналичието на ликвидност значат, че петролните фючърси са все по-откъснати от фундаментите ", съобщи за организация Блумбърг саудитският министър на петрола принц Абдулазиз бин Салман.

Неговото изказване ограничи новото внезапно поевтиняването на петрола по време на търговията в понеделник и провокира внезапен отскок на цените на значимата енергийна суровина, който отскок продължава и през днешната търговия, предаде . 

През обедната европейска търговия октомврийските фючърси на нефт Брент се покачват с 1,7% над 98 $ за барел, а аналогичните фючърси на американския лек недопечен нефт WTI - с 1,8% над 92 $ за барел. Седмица по-рано бях достигнати най-ниските ценови равнища от началото на съветската инвазия в Украйна предвид на засилващите се терзания от идна международна криза и по-слабо търсене на нефт вследствие на това.

Фючърсите на нефт Брент се намалиха до 91,50 $ за барел (най-ниско ценово равнище от началото на февруари 2022 г.), а тези на американския лек недопечен нефт - до 85,75 $ за баел (най-ниска цена от края на януари 2022 г.).

Петролът претърпя плевел интервал на търговия след нахлуването на Русия в Украйна на 24-ти февруари. " ОПЕК + " пък анулира всички съкращения на производството си, направени по време на коронавирусната пандемията, само че саудитският принц Абдулазиз допусна, че картелът може да се наложи още веднъж да затегне производството, когато се срещне идващия месец, с цел да разиска общите си индустриални квоти.

" Спорно е дали намаляването на добива на ОПЕК или във формата " ОПЕК + " след септември е целесъобразно “, уточни Тамас Варга, анализатор в PVM Oil Associates и добави: " Разбира се, че картината ще бъде друга, в случай че намаляването на производството бъде наложено заради евентуалното завръщане на Иран на петролния пазар ".

Петролните фючърси са изгубили към една четвърт от цената си от началото на юни, защото ескалиращите страхове от икономическо закъснение заплашват вероятностите за търсене. Потенциалното възкръсване на нуклеарната договорка с Иран, което може да докара до скок с към 2,5 млн. барела в износа на недопечен нефт от водещия производител в границите на ОПЕК, също способства за това поевтиняване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР