Петролът поскъпна във вторник до най-високо ценово ниво от повече

...
Петролът поскъпна във вторник до най-високо ценово ниво от повече
Коментари Харесай

Рекорд! Петролът с най-висока цена от октомври 2014 г.

Петролът нарастна във вторник до най-високо ценово равнище от повече от седем години насам след опасения за допустимо нарушение на доставките поради ескалация на напрежението в Близкия Изток.
Повод за това даде вчерашната офанзива на йеменската формация на хутите против Обединените арабски емирства, ескалирайки по този метод враждебните дейности сред бунтовниците, обвързани с Иран, и водената от Саудитска Арабия коалиция. Хутите нападна в понеделник с дронове петролни обекти в ОАЕ и летището на Абу Даби, като при тези офанзиви бяха убити трима и ранени шестима индивида.
Водената от Саудитска Арабия коалиция съобщи късно нощес, че е подхванала ответни офанзиви против йеменската столица Сана. "Коалиционните военновъздушни сили организират денонощна интервенция в небето над Сана ", оповестиха от обединението, представена от Sky News Arabia. "Призоваваме цивилните жители, за тяхна сигурност, да стоят надалеч от военни лагери и събирания на хути “, прибавиха от обединението и подчертаха, че ударите са ориентирани към "терористични водачи ".
Съобщава се, че нападението на Рияд е довело до минимум 23 смъртни случая в Йемен, в това число на редица цивилни, което наподобява е провокирало безпокойствие измежду участниците в международния петролен пазар, че спорът може да ескалира в допълнение и да докара до по-голяма неустойчивост в богатия на нефт Близък изток.
"Новото геополитическо напрежение в Близкия изток добави към продължаващите признаци на напрежение в целия петролен пазар “, разясниха анализатори от ANZ Research.
Всички това докара до растеж на фючърсите на петрола Брент с доставка през март при започване на днешната търговия с близо 2% към нов дълголетен ценови връх към 88.13 $ за барел - най-високо ценово равнище от октомври 2014 годна. Последва париране на част от първичния растеж, като към 11.00 часа българско време петролът Брент се търгува към 87.40 $ за варел, поскъпвайки с малко над 1% в границите на деня.
Фючърсите на американския лек недопечен нефт WTI също скочиха за малко до най-голям връх от октомври 2014 година към 85.74 $ за барел, след което пробват стабилизация малко над равнището от 85 $, поскъпвайки в границите на деня с 1.4%.
Според анализатори на CommSec високите цени на петрола са подкрепени от по-ниските зимни температури в Северното полукълбо, които усилват търсенето на горива за отопление.
"Прогнозите на анализаторите чакат търсенето да изпревари предлагането тази година, защото светът се отваря след две години на Covid локдауни и възобновява по-нормална траектория на търсенето “, означи Аш Глоувър от CMC Markets.
Затегнатият баланс сред търсене и предложение е малко евентуално да се облекчи в скоро време, считат анализатори.
Някои производители в границите на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) изпитват проблеми при изпомпването на позволените петролни количества заради незадоволителни вложения и спирания, според съглашението в границите на "ОПЕК + " за увеличение на ежемесечното произвеждане с по 400 000 барела дневно.
"Това би трябвало да продължи да поддържа високите цени на петрола и даже да ускори прогнозите за постигане на трицифрени цени (от и над 100 $ за барел) “, уточни анализаторът на OANDA Крейг Ерлам.
"Ако настоящето геополитическо напрежение продължи и членовете на "ОПЕК + " не могат да реализират нарастването с 400 000 барела дневно, би могло да докара до напредване на петролните цени към границата от 100 $ на барел ", предвижда Аш Глоувър от CMC Markets.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР