Петролът поскъпна чувствително в азиатската търговия днес, след като снощи

...
Петролът поскъпна чувствително в азиатската търговия днес, след като снощи
Коментари Харесай

Ефектът на доминото: Цената на петрола скочи заради конфликта Украйна – Русия

Петролът нарастна сензитивно в азиатската търговия през днешния ден, откакто нощес съветският президент, а по-късно разпореди съветските войски да навлязат на техните територии, с цел да „опазят мира“, съобщи „ Си Ен Би Си “.

Сортът Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се повиши с 1,5 на 100 до 96,82 $ за барел, а американският лек недопечен нефт скочи с 3,22 100 до 94 $.

И двата петролни сорта са покрай записаните преди 2 седмици максимуми от есента на 2014 година, като Брентът доближи 96,78 $ за барел, а американският нефт – 95,82 $ за барел.

Русия е струпала към 150 000 бойци по границата с Украйна, което кара политици и анализатори да настояват, че Кремъл може и да не се задоволи единствено с Донецк и Луганск.

Заплахата от огромна война неизбежно тласка нагоре цените на петрола и природния газ, защото Русия е измежду най-големите им производители и е главен снабдител на Европа, най-много на синьо гориво.

Според Анди Лайпоу, президент на „Лайпоу ойл асошиейтс“ (Lipow Oil Associates), в случай че рецесията се задълбочи, горивото може да доближи цена от 110 $ за барел.

Същевременно съветският министър на енергетиката Николай Шулгинов съобщи в изявление за „Енерджи интелиджънс“, представено от ТАСС, че за Русия оптималната цена на петрола е сред 55 и 70 $ за барел.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР