Петролът може да достигне 107 долара поради съкращенията на доставките от Саудитска Арабия и Русия, предупреждава Goldman Sachs

...
Цените на петрола може да се повишат до трицифрена територия
Коментари Харесай

Цените на петрола може да се повишат до трицифрена територия до следващата година, ако Русия и Саудитска Арабия не отменят агресивните си съкращения на доставките, предупреди Goldman Sachs своите клиенти.

Банката на Уолстрийт вече беше взела предвид възможността за високи цени на петрола много преди Русия и Саудитска Арабия да обявят по-рано тази седмица, че удължават съкращението на производството до края на 2023 г. Това съобщение повиши цената на суровия сорт Брент петрол над 91 долара за барел за първи път от 10 месеца. Суровият петрол Brent е еталон за цените на петрола в света и се произвежда в Северно море.

Goldman Sachs прогнозира, че петролът Brent ще бъде 86 долара през декември и 93 долара в края на 2024 г. Сега банката казва, че вижда „два бичи риска“ за своята прогноза.

Първо, Goldman Sachs очаква доставките на саудитски петрол да бъдат с 500 000 барела на ден по-малко от очакваното по-рано. Само това би трябвало да добави 2 долара към цената на петрола за барел.

ШЕРУУД ПАРК , КАНАДА - 23 АВГУСТ 2023 г.: Терминалът и тръбопроводите Enbridge до рафинерията Suncor Energy на 23 август 2023 г. в Шерууд Парк, окръг Страткона, Алберта, Канада. (Снимка от Artur Widak/NurPhoto чрез AP) ШЕРУУД ПАРК, КАНАДА – 23 АВГУСТ 2023 г.: Терминалът и тръбопроводите на Енбридж до рафинерията Suncor Energy на 23 август 2023 г. в Шерууд Парк, окръг Страткона, Алберта, Канада. (Снимка от Artur Widak/NurPhoto чрез AP) Артур Видак/NURPHO/AP/ФАЙЛ

Второ, Goldman Sachs предупреди, че някои от неговите предположения за производството на петрол може да са неправилни, ако удължаването на съкращенията на ОПЕК+ продължи .

Банката очакваше, че през януари страните ще върнат половината от намалението от 1,7 милиона барела на ден, което беше обявено през април. Сега банката предлага възможността за още по-дълго удължаване.

„Помислете за възходящ сценарий, при който ОПЕК+ запазва съкращенията от 2023 г.... напълно в сила до края на 2024 г. и където Саудитска Арабия само постепенно увеличава производството“, пишат в доклада анализатори от Goldman Sachs.

При този сценарий цените на петрола Брент вероятно ще се покачат до 107 долара за барел през декември 2024 г., казаха от банката.

Твърде голямото повишаване на цените на петрола може да не е от полза за ОПЕК+

Goldman Sachs подчерта, че това не е „базовият изглед“ на банката, тъй като подобна стратегия може да има обратен ефект.

Въпреки че по-високите цени на петрола ще помогнат на Саудитска Арабия да балансира бюджета си и Русия да финансира военната си машина, Goldman Sachs каза, че трицифрените цени на петрола могат да накарат производителите на шисти в САЩ да увеличат доставките си до по-ниски цени. Освен това по-високите цени биха могли да стимулират повече инвестиции в чиста енергия.

Другата причина, поради която ОПЕК+ може да не иска петрол от 100 долара, според Goldman Sachs, е „политическото значение на цените на бензина в САЩ“.

АРКТИЧЕСКО НАЦИОНАЛНО УБЕЖИЩЕ, АЛЯСКА - БЕЗ ДАТА: (ФАЙЛОВА СНИМКА) Карибу пасат в Арктическия национален резерват за диви животни в Аляска на тази недатирана файлова снимка. Сенатът на САЩ гласува да не разреши сондирането за петрол в убежището на 19 март 2003 г. с 52 срещу 48 гласа. (Снимка от US Fish and Wildlife Service/Getty Images) АРКТИЧЕСКО НАЦИОНАЛНО УБЕЖИЩЕ, АЛЯСКА – БЕЗ ДАТА: (ФАЙЛОВА СНИМКА) Карибу пасат в Арктическия национален резерват за диви животни в Аляска на тази недатирана файлова снимка. Сенатът на САЩ гласува да не разреши сондирането за петрол в убежището на 19 март 2003 г. с 52 срещу 48 гласа. (Снимка от US Fish and Wildlife Service/Getty Images) Гети изображения/Гети изображения Северна Америка/Гети изображения

Американските президенти не искат да видят скок на цените на бензина, особено преди избори.

Попитан за съкращенията на доставките в Русия и Саудитска Арабия в сряда, съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза пред репортери, че президентът Джо Байдън се е съсредоточил върху „опитването да направи всичко в рамките на своя инструментариум, за да може да получи по-ниски цени за потребителите на бензиностанциите“.

„Нещото, което в крайна сметка защитаваме, е стабилно, ефективно снабдяване с енергия на глобалните пазари, така че всъщност да можем да осигурим облекчение на потребителите на помпата“, каза Съливан.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР