Петролът е най-скъп от октомври 2014 г. насам заради напрежение

...
Петролът е най-скъп от октомври 2014 г. насам заради напрежение
Коментари Харесай

Петролът е най-скъп от октомври 2014 г. насам

Петролът е най-скъп от октомври 2014 година насам поради напрежение в Близкия изток. Мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 ч. Българско време се търгуват по $87,90 за барел , което е с $0,39 повече от края на предходната сесия. Във вторник цената на тези контракти се повишиа с $1,03 (1,2%) до $87,51 за барел.

Цената на февруарските фючърси за американския пример WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) доближи към същия миг $86,01 за барел, което е $0,58 по-високо от крайната стойност на миналата сесия. До края на търговията предния ден цената на тези контракти набъбна с 1,61 $ (1,9%) и възлезе на 85,43 $ за барел.

Вчера котировките на двете марки затвориха на най-високите си равнища от 13 октомври 2014 година, демонстрират данните на FactSet.

Цените се поддържат от опасенията за дефицит на горива на международния пазар заради съкращения на доставките и невъзможността на някои страни от ОПЕК да усилят производството до контрактуваните равнища, написа Trading Economics.

Междувременно в нощта на вторник против сряда в огромния петролопровод Киркук-Джейхан, свързващ Ирак и Турция , е избухнала детонация, заради което работата на тръбопровода беше прекъсната, оповестяват медиите. Все още не е открита повода за детонацията.

Според анализатора на Bloomberg Хавиер Блас, повече от 450 хиляди барела нефт се изпомпват през тръбопровода всеки ден.

По-рано стана известно за удара на дронове на територията на Обединените арабски емирства , вследствие на който починаха трима души. Йеменските бунтовници хути бяха упрекнати от управляващите на ОАЕ за тази офанзива. Ударът докара до детонация, която повреди три петролни резервоара в Абу Даби.

" Глобалните бенчмарки за нефт се повишават до равнища, невиждани от близо осем години заради прогнози за ниски доставки и затруднения от напрежението в Близкия изток ", написа Луиз Диксън, старши анализатор на петролния пазар в Rystad Energy.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР