Петрол, нефтохимия, финансови трансакции, Гвардейци на революцията: САЩ се целят

...
Петрол, нефтохимия, финансови трансакции, Гвардейци на революцията: САЩ се целят
Коментари Харесай

От килими до желязо и петрол - как САЩ удрят иранската икономика

Петрол, нефтохимия, финансови преводи, Гвардейци на революцията: Съединени американски щати се целят в сърцето на иранската стопанска система, откогато възобновиха глобите през 2018 година в границите на политика на " оптимален напън " за връщане на Техеран на масата за нуклеарни договаряния.

Наказателните ограничения имат за цел да затруднят комерсиалния и финансов продан с Иран. Откакто Съединени американски щати се отдръпнаха от подписаното през 2015 година във Виена иранско нуклеарно съглашение, интернационалните компании, които би трябвало да избират сред иранските си вложения и достъпа до американския пазар, всеобщо избраха да се изтеглят от Иран.

Петрол, нефтохимия

Правителството на Доналд Тръмп желае да направи по този начин, че износът на ирански нефт да е " допустимо непосредствен до нулата ", и споделя, че може да реализира тази цел още през 2019 година Според организация " Блумбърг " износът е намалял от 1.5 милион барела дневно през октомври 2018 година на 750 хиляди барела дневно през април.

През май Вашингтон анулира последните изключения, които беше дал на осем страни за пазаруване на ирански нефт. Турция и Индия оповестиха, че са прекратили всевъзможни преводи с Техеран. Този месец Иран съобщи, че продължава да изнася петрола си посредством " неофициални или неконвенционални продажби ". В същото време Франция, Англия и Германия, които са страни по иранското нуклеарно съглашение, сътвориха през януари механизъм за бартерна търговия с Иран за заобикаляне на глобите.

Освен суровия нефт глобите са ориентирани и против кондензатите, тип лек нефт.

Друг основен бранш е нефтохимическата индустрия. На 7 юни Вашингтон глоби компанията " Пършън гълф петрокемикъл индъстрийс ", която е обвързвана с идеологическото оръжие на режима: Гвардейците на революцията. Заедно с филиалите си тази компания съставлява 40 % от иранския индустриален потенциал в нефтохимията и 50 % от износа в този бранш. Според Вашингтон компанията оказва финансова поддръжка на Хатам ал Анбия, конгломерата на гвардейците, който взе участие в множеството огромни ирански инфраструктурни планове.

Финансови преводи

През август 2018 година Вашингтон забрани иранското държавно управление да купува долари, с което мощно затрудни достъпа на компаниите и популацията до американската валута.

На наказания са подложени и обмените сред задграничните финансови институции и иранската централна банка или други ирански банки. Тези институции повече не могат да имат достъп до американската финансова система.

Правителството на Тръмп по-специално желае интернационалната банкова мрежа " Суифт ", главен детайл от финансовата система за парични преводи по света, да изключи глобените ирански банки.

Забранен е и обменът на злато и други скъпи метали.

Революционна армия

През април Корпусът на гвардейците на Ислямската гражданска война беше подложен в американския черен лист на задгранични терористични организации. Вашингтон за пръв път глоби организация, " която е част от задгранично държавно управление ", увери Доналд Тръмп.

В този черен лист са включени и " Бригадите Кудс ". Това елитно звено е натоварено с интервенциите в чужбина и поддържа съюзените с Иран сили в Близкия изток като войските на сирийския президент Башар Асад, придвижването Хизбула в Ливан и иракските сили в битката с джихадистите.

През януари министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания на две подкрепяни от Иран милиции, които водят война в Сирия: дивизията Фатемиюн, която е формирана от афганистанци, и бригадата Зайнабиюн, формирана от пакистанци.

Индустрия

Санкциите са ориентирани против производството на желязо, стомана, алуминий, мед, добива на въглища и графит.

Автомобилният бранш и комерсиалната авиация, която се бяха възползвали от плахото отваряне след анулацията на глобите при сключването на иранското нуклеарно съглашение, още веднъж са взети на мушка. Повечето европейски автомобилостроители се отхвърлиха от плановете си в Иран.

Санкции са наложени и на корабостроенето и морския превоз.

Другите наказания

Съединени американски щати са забранили вноса на идващи от Иран килими и хранителни артикули.

През март бяха наложени наказания на 14 ирански нуклеарни учени - предизвестие към младите им сътрудници, които се изкушават да тръгнат по стъпките им. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР