Петродоларите като че ли останаха единственият сериозен източник за бюджета

...
Петродоларите като че ли останаха единственият сериозен източник за бюджета
Коментари Харесай

Русия: Застой с признаци за рецесия

Петродоларите сякаш останаха единственият сериозен източник за бюджета в Русия за разлика от икономическата детонация от началото на века.

© Reuters 0.4% от Брутният вътрешен продукт е междинният годишен ритъм на напредък на стопанската система за 2014-2018 година
10.7% е спадът на разполагаемия приход на семействата след анексирането на Крим.
0.1% ще е растежът на действително разполагаемите приходи на руснаците за 2019 г.Последните данни за стопанската система и приходите в Русия могат да се обобщят като застой с признаци за криза. Руснаците са все по-разочаровани от държавното управление, а обликът ва Владимир Путин на мощния човек, който знае и управлява всичко, се пропуква.
Тесен кръг негови доближени се трансфораха бързо в милиардери, само че милионите руснаци по този начин и не усещат усъвършенстване. Теориите, с които се изяснява обстановката, са разнообразни: че Кремъл избира да прибира и разпределя петролно-газовата лихва и да полза за лична полза всеки появил се по-успешен бизнес; че Путин не желае да развива конкуренция в стопанската система, с цел да не прелее тя в политическата сфера; че става въпрос за криво-ляво икономическо ръководство, отвращение за съществено реформиране на структурните недостатъци и противоборство сред концепциите за посоката на развиване.

Какъв модел за развиване

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Петродоларите сякаш останаха единственият сериозен източник за бюджета, до момента в който в икономическата детонация от началото на века не беше по този начин - тогава демократични данъчни и стопански промени подтикнаха вложенията и потреблението, навлязоха доста задгранични капитали и се сътвориха нови браншове със забележителен принос за растежа на Брутният вътрешен продукт. След 2008 година и изключително след анексирането на Крим през 2014 година всичко се промени. До 2018 година стопанската система набъбна единствено с 1.85% (средно 0.4% годишно), 317 милиарда $ бяха изтеглени от страната, директните вложения от чужбина понижиха с пъти, а разполагаемите приходи на семействата се свиха с съвсем 11%.

През юни на Международния стопански конгрес в Санкт Петербург някогашният финансов министър и сегашен началник на Сметната палата Алексей Кудрин сподели: " Президентът приказва да станем международен софтуерен водач, само че при сегашната конструкция на стопанската система и качеството на институциите няма да има сериозен отскок. " Той изброи три съществени фактора за слабостта на съветската стопанска система: намаляващите трудови запаси, замръзналите от шест години насам на към 20% от Брутният вътрешен продукт вложения и ниската продуктивност.

След следващата изборна победа от 2018 година Путин съживи самодейността си за национални планове от вида на " Повишаване продуктивността на труда и поддръжка за заетостта ". Но те не работят и повода не е неналичието на средства - бюджетът завърши 2018 година с остатък от 2.75 трилиона рубли (около 44 милиарда долара), а за първото полугодие на 2019 година - с 1.6 трлн. рубли (1.5% от прогнозния БВП).

Миналата седмица Кудрин сподели, че разходната част на бюджета за първото полугодие е изпълнена 42.5%, което е антирекорд за последните 7 години, а тази по националните планове - още по-слабо: 32.4% от плануваните 1.723 трлн. рубли. Само 8.3% от плануваните разноски са направени в " Цифрова стопанска система ", 11.6% в " Околна среда " и 17.7% в " Производителност на труда и претовареност ". Значителни средства не са разблокирани поради едва готови планове и поради некачествена администрация в Москва и по районите. Подпомагането на държавните предприятия от бюджета провокира неочакван резултат - вместо да ги влагат, ръководителите им подадоха забележителна част от тях (почти 180 милиарда рубли) в банките.

Това разсъни разногласията за модела на икономическа политика. Министърът на стопанската система Максим Орешкин желае иска да се охлади растежът на потребителското кредитиране и вместо това остатъците на страната да се харчат в този момент. Управителят на централната банка Елвира Набиулина желае остатъците да се задържат като буфери, а известният с по-либералните си възгледи Кудрин е за структурни промени, бизнес по ясни правила, непарични тласъци, капиталов климат с ограничение на намесата на властта.

С мирис на командна стопанска система

Времето за избиране на посоката изтича, тъй като ограниченията би трябвало да стартират да дават резултати преди 2021 година, когато ще са парламентарните избори в Русия. На стартовата позиция от държавното управление идват хрумвания с мирис на командна стопанска система. В понеделник икономическото министерство разгласи, че парите на съветските семейства няма да се усилят тази година, тъй като действително разполагаемите приходи ще набъбнат с микроскопичните 0.1%. В началото на лятото ведомството предвиждаше 10 пъти по-добър резултат, а в този момент се оправдава с " прекомерно огромното кредитно натоварване при високи лихви и муден растеж на номиналните заплати ".

Това се случва в страна с внушително обществено неравноправие - има калкулации, че даже е по-голямо, в сравнение с в последните години на Руската империя. При контрола на стеснен кръг доста богати руснаци върху голяма част от благосъстоянието на страната на статистиката за междинната покупателна дарба на популацията мъчно може да й излезе " обществената сметка ".

Една от националните цели, сложени от Путин през 2018 година, е до 2024 година двойно да намалее делът на бедните - до 6.6%. В сряда " Росстат " заяви, че през първото полугодие на годината равнището на беднотия пораства - 13.5% (спрямо 13.3% преди година). Руснаците, живеещи под виталния най-малко, са 19.8 млн. души. При публична годишна инфлация от 5% прагът на беднотия се е повишил със 7.1.% до 11 185 рубли (152 евро) за хората в трудоспособна възраст. При това в потребителската кошница огромна тежест имат базови артикули като картофи, яйца, брашно и хлебни произведения.

Министерството на стопанската система успокоява руснаците, че инфлацията ще е по-ниска, само че за множеството от тях е по-важно замръзването на приходите им, вследствие на което се свива и потреблението. Прогнозата на министерството е разполагаемите приходи през 2020 година и по-късно да порастват с 1.5-2.5%. Това не дава обещание бързо реализиране на порядъчен витален стандарт, само че се прави и ангажимента, че ще се случи, в случай че има структурни промени.

Правителството приготвя разпореждане, с което да бъдат задължени обявяващите държавни поръчки да насочват от 2020 година най-малко 30% от тях към съветски производители и снабдители, заяви деловото издание " Ведомости ". Друга концепция е състезанията да са единствено за съветски компании и единствено в случай че се провалят, да има наново оповестяване без ограничавания. В момента е съвсем неразрешено пазаруването на задгранични леки коли и мебели за държавни потребности, програмен продукт е позволен, в случай че няма съветски аналози, а при медикаменти и медицински произведения работи правилото " третият е непотребен " (не се позволява непознат производител, в случай че аплайват най-малко две компании от Митническия съюз към Русия).

От Федералната антимонополна работа на Русия оповестиха, че са срещу квотна скица, тъй като тя " ще раздели производителите на повече и по-малко съветски и ще въздейства отрицателно на стопанската система и качеството на договорите ". В началото на август във Висшата школа за стопанска система пресметнаха, че по данни на Министерството на финансите за първите шест месеца на 2019 година делът на този тип държавни и общински покупки е надхвърлил 63.7%.
Чужди фондове са изтеглили 1.1 милиарда $ от Русия през август

Руският фондов пазар продължава стремглаво да губи интернационалните вложители. От началото на август задгранични фондове са продали акции на съветски компании за 1.1 милиарда $, а мащабът на разпродажбата е максимален от налагането на западните наказания на страната през 2014 година, оповестява профилираният уебсайт finanz.ru, базирайки се на данните на EPFR Global, които влизат в обзора на компанията " БКС Глобал маркетс ". Като се прибавят и непознатите вложители в облигации, сумата нараства до 1.26 милиарда $.

Ако при започване на годината бумаги разпродаваха вложители, насочени главно към разрастващите се пазари, то през август към тях се причисляват и фондове, които са профилирани извънредно към Русия. През предходната седмица такива профилирани фондове са продали акции за 330 млн. $, което е връх от 2017 година, а от началото на месеца – за 550 млн. " Фондовете, ръководещи интензивно вложения в Русия, са създали най-големите продажби за последните 2.5 години. Това демонстрира, че отрицателната изходяща наклонност за вложенията се резервира, макар че като цяло положението на пазара е умерено. В кратковременен порядък виждаме риск за съветските акции и облигации ", отбелязва основният пълководец на " БКС Глобал маркетс " Вячеслав Смолиянов.

Чуждите капитали напущат освен Русия – на фона на ескалацията на комерсиалната война и заплахата от закъснение на световната стопанска система вложителите разпродават акции и се насочват към по-сигурни активи, главно облигации на Съединени американски щати и Германия, изясняват анализатори от американската капиталова банка Morgan Stanley. Според техните калкулации от началото на годината вложителите са изтеглили 550 милиарда $ от рискови активи и са ги насочили към държавни облигации и парични фондове. Мащабите на преструктурирането на вложенията са съпоставими със обстановката през 2008 година, когато настъпи ипотечната рецесия в Съединени американски щати и това докара до световна криза.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР