Петрич. С концерт Гергьовден е…“ завърши програмата на Община Петрич

...
Петрич. С концерт Гергьовден е…“ завърши програмата на Община Петрич
Коментари Харесай

Благоевград: С концерт „Гергьовден е…“ завърши програмата на Община Петрич по повод празника на града

Петрич. С концерт „ Гергьовден е… “ приключи програмата на Община Петрич във връзка празника на града, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Пирин . Участие в събитието взеха Фолклорна групировка „ Хераклея “ и гостуващият реализатор Румяна Попова.
„ Фокус “ напомня, че Петрич отбелязва своя ден на един от най-българските празници – Гергьовден. Всяка година Община Петрич провежда богата и доста разнообразна празнична стратегия за отбелязването на своя празник – 6 май. По традиция от 1994 година в деня на храбростта и празника на земеделците празничната стратегия е разгърната в границите на цяла седмица. Концерти, състезания, спортни и туристически прояви, молебен за здраве, доста ритуали са единствено дребна част от деянията, които се организират в най-южният град в България.
Хората от този край постоянно са уважавали и спазвали българските обичаи, които зареждат с религия и оптимизъм. Много от обичаите на този ден са съпроводени с песни и игри, като тук-там стартират още от предния ден. Срещу Гергьовден и на самия празник хората играят към черквата постепенно ритуално хоро на Георьовски песни, които се пеят единствено на този ден. На градския площад се изнася празничен концерт за Деня на Петрич с присъединяване на локални танцови и певчески ансамбли, както и със специфични гост-изпълнители от други градове и страни. Пред Чуриловски манастир „ Св.Георги “, пред черквата „ Св. Георги ” – Петрич на Тинкина поляна и Търна хълм се показват Гергьовденски обреди, наричания и национални веселби и се украсява „ Гергьовскалюлка “, на която всеки може да се полюлее за здраве.
Тази година кулминационната точка на празненствата се състоя на 4 и 5 май. Тогава в града гостуваха известния реализатор Влади Ампов – Графа и отбор „ Българе “ със спектакъла „ Как ще Ни стигнат американците “.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР