Петрич. Историята на Петрич през Средновековието е свързана с една

...
Петрич. Историята на Петрич през Средновековието е свързана с една
Коментари Харесай

Методи Бисерков, Община Петрич: Историята на Петрич през Средновековието е свързана с една трагична страница – краят на Първото българско царство

Петрич. Историята на Петрич през Средновековието е обвързвана с една трагична страница – краят на Първото българско царство и борбата при село Ключ през 1014 година. Това сподели за Радио „ Фокус “-Пирин Методи Бисерков, шеф на отдел „ Образование и просвета “ към Община Петрич. Той уточни, че точно с това събитие е обвързвана и известната през днешния ден околност „ Самуилова цитадела “ – нещо, което сега обуславя развиването на туризма на територията на Община Петрич.
„ За благополучие в границите на един нескончаем интервал от време бяха осъществени доста дейности, свързани с опазването, експонирането и реставрирането на обекта. В момента може да се види част от отбранителната система, която е построена по време на ръководството на цар Самуил, и на място да се видят и другите уреди, които са били построени “, съобщи Бисерков. Той добави, че по време на Второто българско царство през региона са минавали значими търговски пътища, за което свидетелстват археологически находки, съхранявани в Исторически музей-Петрич. По думите му през днешния ден в музея могат да се видят средновековни предмети на бита, известната графито-керамика, материални предмети, свързани с всекидневието и въоръжението. Методи Бисерков сподели още през Средновековието Петрич се утвърждава като важен център в долините на реките Струмешница и Средна Струма.
" Първият писмен източник, в който има споменаване на Петрич, е една грамота от сръбския крал Стефан Душан от 1379 година, сподели още Методи Бисерков. Той уточни, че в тази грамота е упоменато, че един от манастирите на Атонския полуостров разполага с приходи от градчето Петрич. По думите му за жалост няма директен и меродавен документ, който да потвърждава от кой момент градът носи това название. „ Петрич е град, който въобще от самото начало на своето битие, съгласно документите, с които разполагаме, е функционирал като градски център. Историята на Петрич през Средновековието е доста забавна и наситена със събития. Част от българската страна, най-вероятно, той става по времето на хан Пресиян. Разбира се, нямаме сигурни данни за това, само че в границите на византийската историография се загатва за локалното население “, добави още Методи Бисерков.
Натали СТЕФАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР